in

Magyar áttörés! – Soha nem voltak még ilyen bizakodóak a magyarok – Egy grafikon, amitől a libsik sikítófrászt fognak kapni

Decemberben új történelmi csúcsára emelkedett a GKI konjunktúraindexe.

Soha nem voltak még ilyen bizakodóak a magyarok

Decemberben új történelmi csúcsára emelkedett a GKI konjunktúraindexe. A cég által végzett felmérés szerint ez az üzleti várakozások még soha, a fogyasztóiak pedig csak 2002 néhány hónapjában voltak a mostaninál is kedvezőbbek.

Az üzleti szférán belül decemberben az ipari és az építőipari bizalmi index is történelmi csúcsot döntött, a kereskedelmi pedig csak egyszer volt ennél kissé kedvezőbb. Csak a szolgáltató cégek várakozása romlott valamelyest novemberhez képest, igaz akkor histórikus maximumán volt.
Soha nem voltak még ilyen bizakodóak a magyarok

Klikk a képre!

Az ipari bizalmi index decemberben minimálisan, de meghaladta eddigi, szeptemberi csúcspontját. Kedvezőbb lett az elmúlt időszaki termelés, a rendelésállomány – de az exporté nem -, és a termelési várakozások megítélése.

Az építőiparban kirobbanó az optimizmus, az ágazat bizalmi indexe hónapok óta újabb és újabb történelmi rekordot dönt, decemberben pedig ezen belül is nagyot ugrott. Novemberhez képest a magas- és a mélyépítő cégek várakozásai is kedvezőbbé váltak. Az előző háromhavi termeléssel és a rendelésállománnyal kapcsolatos elégedettség decemberben egyaránt jelentősen emelkedett.

A kereskedelmi bizalmi index az elmúlt közel négy évet jellemző viszonylag keskeny sáv tetején áll, csak 2014 januárjában volt ennél magasabban. Az eladási pozíció és a készletszint megítélése javult, a rendeléseké kissé romlott. A szolgáltatói bizalmi index decemberben kissé csökkent az előző hónaphoz képest. Az általános üzletmenet és a várható forgalom megítélése romlott.

A foglalkoztatási és áremelési szándék minden ágazatban erősödött, miközben tovább csökkent a lakosság munkanélküliségtől való félelme.

Az építőipari cégek csaknem fele, a kereskedelmiek 40%-a készült áremelésre, ugyanakkor a fogyasztók inflációs várakozása mérséklődött. A magyar gazdaság perspektívájáról az építőipari és főleg a kereskedelmi cégek valamint a lakosság a novemberinél optimistábban, az ipari és szolgáltató cégek viszont pesszimistábban nyilatkoztak.

A GKI fogyasztói bizalmi index decemberben a novemberi enyhe romlást követően kivé-telesen markánsan emelkedett. A lakosság saját pénzügyi helyzetének következő egy évét, valamint megtakarítási képességét is jobbnak ítélte, mint novemberben. Az embe-rek saját pénzügyi helyzetükről, várható megtakarítási képességükről, valamint a magyar gazdaság jövőbeli helyzetének megítéléséről alkotott véleménye csak 2006 első felének egyik hónapjában volt a mostaninál kedvezőbb, a munkanélküliségtől való féle-lem pedig még sohasem.
(portfolio.hu)

VÉGRE! – A V4-ek új reklámfilmmel is bemutatkoznak – Új honlap a V4-eknek (videó)

Nem stadion – Új gyárberuházásokhoz épít infrastruktúrát Komló