in

Libsik által elhallgatott hírek- 2,6 milliárd forint jut a halfeldolgozás feltételeinek javítására

A Magyar Halászati Operatív Program (MAHOP) mintegy 15 milliárd forintot kitevő forrásából 2,6 milliárd fordítható a halfeldolgozás feltételeinek javítására – jelentette be a földművelésügyi miniszter kedden, Budapesten.

2,6 milliárd forint jut a halfeldolgozás feltételeinek javítására

A Magyar Halászati Operatív Program (MAHOP) mintegy 15 milliárd forintot kitevő forrásából 2,6 milliárd fordítható a halfeldolgozás feltételeinek javítására – jelentette be a földművelésügyi miniszter kedden, Budapesten.

Fazekas Sándor a Minőségi magyar hal tanúsító védjegy átadásakor, a Központi Vásárcsarnokban rendezett ünnepségen elmondta: a szaktárca az ágazati szereplőkkel összefogva eddig is több lépést tett a belföldi édesvízihal-fogyasztás növelése érdekében, most pedig a halfeldolgozás fejlesztését, korszerűsítését, valamint új feldolgozó üzemek létesítését kívánja ösztönözni.

Kép letöltése

Fotó: FM

A minőségi haltermelést szolgálja a most bevezetett Minőségi magyar hal tanúsító védjegy is, mivel biztosítja a nyomon követhetőséget, a kiváló minőséget, emellett bizonyítja azt is, hogy magyar termékről van szó.
A földművelésügyi miniszter elmondta: egyre nagyobb az igény az év minden szakában elérhető, konyhakész halhús iránt; a magyar halfogyasztás az utóbbi években mintegy harmadával, fejenként évi 6 kilogramm körüli mennyiségre nőtt. A tárca célja, hogy ez a növekvő tendencia tovább folytatódjon. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) arra számít, hogy jövőre mintegy 40 Minőségi magyar hal tanúsító védjegybirtokos lesz. A védjegy-használatról egy olyan szakmai testület dönt, amelybe egyenlő számú szakértőt delegál az FM, valamint a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MAHAL).

Fazekas Sándor a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. részére a buzsáki telephelyén termelt pontyra, valamint a balatonlelle-irmapusztai telepén termelt pontyra és fogassüllőre adott át minőségi magyar hal tanúsító védjegyet. Szintén tanúsítványt kapott az Aranyponty Halászati Zrt., a sáregres-rétimajori telephelyén termelt pontyra.

Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: a tanúsítvány sokat jelent a cég számára, mivel a minőségre adó, tudatos vásárlók egyre többen vannak. A védjegy pedig garantálja, hogy a termék a „tótól a tányérig” végigkövethető legyen.

(MTI)
(kormany.hu)

Még meg sem alakult az osztrák kormány, Brüsszel máris betiltaná – A brüsszeli szocialisták máris szankciókat vezetnének be Ausztria ellen

Szita Károly: Soros bevándorlásszervező irodákat gründol a magyar városokban