in

Lázár János: A kerítés a megoldás – Csakhogy az ellenzék lebontaná (a szerk.)

Budapest novemberben kínai–közép-európai csúcstalálkozónak ad otthont

Magyarország gazdasági helyzetéről, a Keleti Partnerség-csúcstalálkozóról, a migrációs helyzetről és a határvédelem finanszíro­zá­sáról is szó volt a 104. Kormány­infón. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnap sajtókacsának nevezte, hogy az uniós kifizetéseket bármilyen veszély fenyegetné.

 

– Az Európai Bizottság (EB) elutasította Magyarország kérését, hogy a déli határ­védelem költségeinek felét az unió állja – jelentette be Lázár János a tegnapi Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter felháborítónak tartja Dimit­risz Avramopulosz biztos válaszát. – A kerítés a megoldás; nem a migráció megszervezéséhez, hanem a megállításához kérünk segítséget – közölte. Arról is szólt, hogy az EB ismét a már Európában lévő migránsok szétosztását és további 50 ezer ember idetelepítését kezdeményezi.

Az EB elutasította, hogy osztozzon a védelmi kiadásokon

Fotó: Havran Zoltán

Az EB elutasította, hogy osztozzon a védelmi kiadásokon

Lázár János beszámolt az ország gazdasági helyzetéről is. Szavai szerint az idei növekedés az Európai Unió átlagát meghaladó mértékű, 4 százalék körüli lesz, és mindehhez 4 százalék körüli munkanélküliség, valamint az EU-átlag feletti foglalkoztatás társul. A miniszter az államadósság kapcsán jelezte: 2019-ben 70 százalék alá csökken a GDP-arányos adósság mértéke, ráadásul a külföld helyett döntő mértékben már a lakosság hitelez az államnak. Lázár János a gazdaság jó teljesítménye kapcsán kitért a nyugdíjprémiumra és megemlítette, hogy a Magyar Posta megkezdi a nyugdíjasoknak járó, tízezer forint értékű Erzsébet-utalványok kiszállításának előkészítését.

A kabinetülésekről beszámolva kö­zölte: megtárgyalták a Semmelweis Egyetem fejlesztési elképzeléseit, az Országos Széchényi Könyvtár újjáépítésének tervezését, a Karolina útra költözött Sportkórház tízmilliárd forintos fejlesztését és egy terrorelhárításhoz szükséges beszerzést. Mint mondta, jóváhagytak két honvédelmi beszerzést és egy Honvédséggel kapcsolatos jelentést is. A miniszter kérdésünkre úgy fogalmazott: a beszerzésekkel a szárazföldi haderő tűzerejét, illetve a légierő képességeit növeli a kormány.

Lapunk kérdésére a paksi beruházáshoz kapcsolódó hitellehívásról a miniszter azt felelte: tíz, összesen 98 millió eurós számla kifizetéséhez az összeg 80 százalékának megfelelő hitelkeretet hívott le Magyarország, amelynek előtörlesztéséről az év végéig döntenek. Lázár János megjegyezte: jelenleg megéri előtörleszteni, mert az kedvezőbb hitellel kiváltható.

A miniszter ismertette, hogy Budapest a Keleti Partnerség-csúcstalálkozó házigazdája lesz november 26-án és 27-én, és az eseményen a kínai miniszterelnök is részt vesz. Szavai szerint a fejlesztéspolitikában is együttműködésre törekszenek a közép-európai államok és az ázsiai nagyhatalom, és itt jelentik be a Budapest–Belgrád-vasútvonal projektjének részleteit is, amelynek tendereztetését várhatóan a hónap végén elindítják.

– Az uniós források kifizetésével nincs baj, az erről szóló hír sajtókacsa volt – jegyezte meg a miniszter, aki arra is kitért, hogy az EU szakemberei rendszeresen ellenőrzik a magyar uniós támogatási rendszert. Közölte azt is: az Euró­pai Unió vezetői a napokban Göteborgban a munka világával, a munka szociális vetületével foglalkoznak egy konferen­cián Orbán Viktor miniszterelnök részvételével. Lázár János szerint a bizottság véleménye az, hogy az unió egyik szociális pillére a migráció támogatása lenne. – Ezt Magyarország sosem fogja támogatni, mi úgy gondoljuk, hogy az európai munkavállalókat kell segíteni – jelentette ki.

Lázár János a választási kampányba történő beavatkozásnak, és szövetségesek között furcsa lépésnek értékelte, hogy az USA Külügyminisztériuma pályázattal támogatná a vidéki magyar sajtót. Mint fogalmazott: értetlenül állunk a lépés előtt, nem világos, mi az amerikai külügyminisztérium célja.

(Baranyai Gábor, magyaridok.hu)

Ez oszt igen! – Százmilliárdos adócsökkentés jövőre

Nemzeti konzultáció: még mindig folyik a postázás – Meg kéne hosszabbítani a beadási határidőt!!