in ,

Francia filozófus: „Orbán bebizonyította, hogy mindenekelőtt népe sorsával törődik”

A neves francia filozófus, Alain de Benoist a Mandinernek adott interjújában többek között a francia politikai viszonyokról beszélt, de elmondta véleményét a magyar miniszterelnök politikájáról, Ferenc pápa tevékenységéről, és a visegrádi országokról is.

Alain de Benoist de Gentissart (Alain de Benoist), intellectuel, philosophe et politologue francais. Chaque vendredi en deuxieme partie de soiree, Frederic Taddei recoit les personnalites qui font l'actualite. Paris,FRANCE-le 19/04/13/BALTEL_1051.23/Credit:BALTEL/SIPA/1305061139

A neves francia filozófus, Alain de Benoist a Mandinernek adott interjújában többek között a francia politikai viszonyokról beszélt, de elmondta véleményét a magyar miniszterelnök politikájáról, Ferenc pápa tevékenységéről, és a visegrádi országokról is.

 

Alain de Benoist, az Új Jobboldal alapítója 1943-ben született, élete során jogot, filozófiát, szociológiát és vallástörténetet tanult. Az 1968-as diáklázadás napjaiban hasonló gondolkodású társaival együtt megalapítja a Groupement de recherche et d’études pour la civilisation européenne (Kutatói és Tanulmányi Csoportosulás az Európai Civilizációért, GRECE) nevű szervezetet, mely egy új jobboldali kultúra megteremtését tűzte ki célul.

Benoist többek között az egyenlőségeszme, az imperializmus és amerikanizmus bírálója, az eltérő civilizációk és kultúrák különélésében hisz. Gazdag István fordításában a következő könyvei jelentek meg magyarul: Kommunizmus és nácizmus; Jézus és testvérei; Hogyan lehetünk pogányok?; Zarathustra nyomában.

Alain de Benoist

Alain de Benoist interjújában beszámol arról, hogy figyelemmel követi a nyugati országokban egyre sikeresebb konzervatív, nemzeti államok szuverenitását hangsúlyozó hullámot.

Azt mondhatnánk, hogy a populizmus az egyetlen igazán újszerű politikai jelenség a huszadik század végén, a huszonegyedik század elején.”

Mint mondta, a „populista” kifejezést a közbeszéd általában támadásra használja, ám ha pontosan meghatározzuk a kifejezést, értelmét veszti a vádaskodás. A populizmus, mint fogalmaz, egy megnyilvánulási formája annak a politikai, társadalmi akartnak, „ami az alapok felől tör fel”.

Interjújában kitért Ferenc pápa közéleti szereplésére is. Mint mondta, szimpatikus számára az, ahogy Ferenc pápa egyes kérdésekben szilárd álláspontot tud képviselni, a migrációval kapcsolatban tett kijelentéseivel azonban nem tud azonosulni.

Azzal a kijelentésével, hogy „az egyéni biztonság felülírja a közbiztonságot”, a pápa, úgy veszem észre, magát a közjó fogalmát tagadja.”

Benoist szerint egyáltalán nem az irgalmasságról van szó, amikor a katolikus egyházfő kvázi arra kéri híveit, hogy saját identitásukat tagadják meg mások javára, határaikat pedig nyissák meg.

Orbán Viktor javaslatait rokonszenvvel követi a filozófus

Üdvözülte Benoist például azt, hogy Orbán kritizálta az Európai Unió „öngyilkos migrációs politikáját”. Azzal, hogy a népek akarata ellenére erőltetett kvótarendszernek Orbán ellenáll, bizonyítja, hogy „mindenekelőtt a népe sorsával törődik.”

Fotó: MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Tudja jól, hogy azért választották meg a magyarok, hogy megvédje Magyarországot, annak identitását és biztonságát.”

Hasonlóan pozitívan vélekedik Benoist a visegrádi országokról. Mint mondta, kitűnő gondolatnak véli azt, hogy a visegrádi tagok egy blokkba tömörülnek, hogy az Európai Unión belül ekképpen ellensúlyozzák a nyugati országok hatalmát.

 

(Forisek Ádám, 888.hu)

MAGYARELLENESSÉG! – Magyarul beszélt egy boltban, megverték a kolozsvári színészt

Köpönyegforgatók – Radikálisokkal barátkozik az itthon balra nyitó Jobbik – A horvát neonácik után a Ruch Narodowy prominensével szövetkeznek