in ,

Karácsonyi botrány Németországban – Karácsonytalanítják a német karácsonyi vásárokat?

Németországban egyre több helyen már nem karácsonyi vásárnak nevezik a karácsony előtti vásárokat.

Németországban egyre több helyen már nem karácsonyi vásárnak nevezik a karácsony előtti vásárokat. Hanem például fényvásárnak vagy mesevásárnak. Egy drezdai ügyvéd kampányt indított a jelenség ellen: szerinte az átnevezések mögött az áll, hogy a muszlimokra akarnak tekintettel lenni a német városvezetők, amivel ő nem ért egyet.

Hófehérke és a hét törpe fogadják a látogatókat az egyik németországi kistelepülés, Gera karácsonyi vásárának bejáratánál. Itt ugyanis mesevásárnak, Märchenmarktnak nevezik a karácsonyi vásárt. Főszereplői pedig a gyertyák, csillagszórók, kézműves termékek, ételkülönlegességek helyett, az életnagyságú mesefigurák.

Piroska és a farkas, Aladdin vagy a Békakirály. A türingiai kisvárosban évről évre több mesefigurát állítanak ki a karácsonyi vásárban. A járókelőktől az M1 helyszíni riportere megkérdezte: szerintük milyen összefüggés van a karácsonyi ünnepkör és a Grimm-mesefigurák között. „Ez egy jó kérdés, nagyon jó kérdés… Fogalmam sincs” – mondta az egyik árus.

A schleswig-holsteini Elmshornban szintén több évvel ezelőtt kapott új nevet a karácsonyi vásár; itt fényvásárnak, Lichtermarktnak hívják. Pirnában pedig idén szembesültek azzal az emberek, hogy a karácsonyi vásárt egy 18. századi festőről, Canalettóról nevezték el.

Egy drezdai ügyvéd többször is nyilvánosan fellépett az ellen, hogy új nevet adjanak a karácsonyi vásároknak. Az országot iszlamizálják – mondta. A fényvásár elnevezést legfeljebb tíz éve kezdték el használni, most viszont egyre többen utánozzák. Maximilian Krah szerint a karácsonyi vásárok átnevezése összefügg a bevándorlással.

 

Az ügyvéd szerint az ilyen döntéseknek az is a következménye, hogy egyre több ember van Németországban, aki nem fogadja el a saját identitását, így keresztény vagy európai gyökereihez sem ragaszkodik; helyette inkább világpolgár akar lenni.
(hirado.hu)

„A lengyel–magyar kapcsolat erősebb, mint Brüsszel”

Gajdics Ottó a Jobbikról – JELMEZBÁL A DEDÓBAN