in , ,

Jó lenne, ha nem mi lennénk Európa szemétlerakója – Kettős élelmiszer-minőség: mindenki Brüsszelre vár

Gyors és hatékony intézkedést várnak a visegrádi országok, valamint több uniós tagállam az Európai Bizottságtól annak érdekében, hogy a kettős élelmiszer-minőséget mielőbb felszámolják. Orbán Viktor miniszterelnök kiemelte: fontos, hogy a polcról levett termék valóban az legyen, mint aminek látszik, és biztosak lehessünk abban, az árucikk ugyanolyan minőségű, mint bármely más EU-s országban.

Magyarország, valamint a többi visegrádi ország mellett több állam jelezte az elmúlt időszakban, hogy a vizsgálatok bebizonyították, bizonyos élelmiszereknél a minőség eltér, silányabb, mint más uniós tagállamokban. A kettős élelmiszer-minőség felszámolásának érdekében tegnap Pozsonyban rendezték az Egyenlő minőségű termékeket mindenkinek elnevezésű konferenciát, amelyen kormányzati szinten képviseltették magukat az európai uniós tagállamok. A kettős minőség terén hátrányosan érintett tagállamok egyetértettek abban, hogy mielőbb meg kell kezdenie az Európai Bizottságnak azoknak a jogszabályoknak a megalkotását, amelyek meggátolják, hogy a nagy gyártók különbséget tegyenek a tagállamok között.

rbán Viktor miniszterelnök nyitóbeszédében azt hangsúlyozta, hogy a korábbi kommunista elnyomás érzékennyé tette a térségben az emberek szabadság- és igazságérzetét, mivel sok ügy, ami a kommunizmustól mentes térségekben egyszerű, napi, pragmatikus ügynek tűnik, nálunk közvetlenül az igazságérzethez kapcsolódik. Ezért azt szeretnénk, hogy a polcról levett termék valóban az legyen, mint aminek látszik, valóban a címkén feltüntetett országból származzon, és biztosak lehessenek abban, hogy az árucikk ugyanolyan minőségű, mintha bármely más európai országban vásárolták volna. A kormányfő emlékeztetett: mind a rendszerváltás, mind az uniós csatlakozás piacnyitással járt, a jó minőségű élelmiszereket előállító közép-európai országoknak kényszerűen, tőke nélkül kellett versenyezniük a nagy, nemzetközi cégekkel. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter pedig azt emelte ki: több kezdeményezésről is szó esett, ezek közül az egyik, hogy Magyarország, Szlovákia, Csehország és Szlovénia hatóságai összehangoltan dolgozzanak, valamint hozzanak létre egy olyan többnyelvű honlapot, amelyen a fogyasztók saját tapasztalataikat tudnák megosztani.

– A V4-ek óriási diplomáciai sikere, hogy sikerült mozgásba lendíteni a fogaskerekeket, s a pozsonyi találkozó kulcsszerepet játszik majd a multinacionális vállalatok eddigi viselkedésének megváltoztatásában – jelentette ki tegnap Robert Fico szlovák kormányfő. Hozzátette: a helyzetre összeurópai megoldást kell találni, a kettős termékminőség gyakorlatának felszámolását az Európai Bizottsággal közösen lehetne megoldani. El kell érni, hogy a multik egységesítsék a termékminőségi sztenderdjeiket. Bohuslav Sobotka cseh kormányfő úgy vélekedett: a kettős termékminőség problémáját kizárólag az uniós szabályok megváltoztatásával lehet megoldani, nemzeti szinten nem.

(magyaridok.hu, Nagy Kristóf)

Most mondjuk, hogy ez se stadion? :p – Tízmilliárdos támogatást kaptak a nagyvállalatok

EZ OSZT IGEN! – Turizmus – Ősz elejéig tízmillióan repültek Ferihegyről