in ,

EZ OSZT IGEN! – Turizmus – Ősz elejéig tízmillióan repültek Ferihegyről

Minden idők legerősebb szep­temberét regisztrálták Ferihegyen: összesen 1 247 352 utas érkezett és indult a budapesti repülőtérről. Az első kilenc hónapban a forgalom csaknem elérte a tíz-,­ év végére várhatóan meghaladja a 13 milliót.

Az évek óta töretlen növekedési ütem 2017-ben újabb lendületet vett a budapesti repülőtéren: az év első kilenc hónapjának összesített statisztikái szerint az éves forgalomnövekedés elérte a 14,5 százalékot. Ehhez az is hozzájárult, hogy igencsak erős volt az utasforgalom szeptemberben, amikor
1 247 352 utas érkezett és indult a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérről, és ez a szám még tavaly július-augusztusban, vagyis az idegenforgalmi csúcsidőszakban is rekordnak számított volna – tette közzé a Budapest Airport.

Az év első kilenc hónapjában a repülőtér utasainak száma kis híján elérte a tízmilliót, pontosan 9 882 286 utas fordult meg Ferihegyen. Ez azt jelenti, hogy a repülőtér utasforgalma október első felében biztosan átlépi – vagy a napokban már át is lépte – a kerek tízmilliós utasszámot. A repülőtér éves utasforgalma az első kilenc hónap adatait és a növekedési trendeket figyelembe véve jó eséllyel elérheti 13 milliót vagy kicsivel akár meg is haladhatja azt – prognosztizálta az Air­portál.hu.
A repülőgépek kapacitásának növekvő kihasználtságát jelzi, hogy a le- és felszállások száma csak 5,9 százalékkal nőtt, vagyis a meglévő járatokon nagyon magas az átlagos ülőhely-kihasználtság.

Fotó: Katona Vanda

A budapesti forgalom növekedése majdnem a kétszerese az amúgy szintén jelentős európai átlagnak, ami idén elérte a 8 százalékot. A kiemelkedő budapesti forgalomnövekedést számos tényező együttesen eredményezhette: tovább növekedett Magyarország és Budapest turisztikai vonzereje, és a turisták számára továbbra is kedvező a forint-euró árfolyam.

Az év egyik forgalmi újdonsága, hogy a Qatar Airways tovább növelte budapesti kapacitásait és napi kettőre emelte a Budapest és Doha között közlekedő Airbus A320-as járatok számát. A téli kínálatot növeli, hogy az afrikai partok közelében fekvő spanyol Kanári-szigetek szinte valamennyi jelentősebb tagja elérhető Budapestről repülővel.

(magyaridok.hu, Jámbor Gyula)

Jó lenne, ha nem mi lennénk Európa szemétlerakója – Kettős élelmiszer-minőség: mindenki Brüsszelre vár

Botka a lejtőn- Botka Lászlót is elérheti a vesztegetési botrány