in , ,

Imitt-amott problémák vannak – Kurz nem borult ki Lázár bécsi videójától

Fontos a kölcsönös tiszteleten alapuló egymás mellett élés, de világos, hogy imitt-amott problémák vannak

Fontos a kölcsönös tiszteleten alapuló egymás mellett élés, de világos, hogy imitt-amott problémák vannak, amelyekről beszélnünk kell – kommentálta Lázár János kancelláriaminiszter Bécsben készült videóját Sebastian Kurz.

Az osztrák miniszterelnök később jó és fontos jelzésként értékelte a magyar kancelláriaminiszter magyarázatát, amely szerint nem akarta megbántani a Bécsieket. Kurz hangsúlyozta, kapcsolataik Magyarországgal kitűnőek, és az illegális migráció elleni küzdelemben egyezik a két ország álláspontja.

Sebastian Kurz osztrák kancellár visszafogottan reagált arra a videóra, amelyet Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bécsi útján szerzett tapasztalatairól tett fel szerdára virradóra a Facebook közösségi oldalra.

A videón, mely Ausztriában nagy visszhangot váltott ki, a magyar miniszter egyebek mellett arról beszélt, hogy Bécs Favoriten városrészében, ahol 20 évvel ezelőtt még nem voltak bevándorlók, az eredeti osztrák lakosságból már csak nyugdíjasok maradtak. Mint mondta, meg akarta kérdezni néhány bevándorlótól, hogyan érzik magukat Bécsben, de nem tudtak válaszolni, mert nem beszéltek németül. Szólt a kerületben uralkodó állapotokról, a piszokról, rendetlenségről és arról is, hogy sok bécsi iskolában már nincsenek fehér gyermekek, csak muzulmánok és közel-keletiek.

A Facebook szerdán eltávolította a videofilmet, később azonban újra visszahelyezte, amit az anyag hírértékével indokolt.

Sebastian Kurz kancellár több más osztrák politikustól eltérően nem háborodott fel a videofilmen – közölte internetes portálján az Österreich című osztrák lap.

Fontos a kölcsönös tiszteleten alapuló egymás mellett élés, de világos, hogy imitt-amott problémák vannak, amelyekről beszélnünk kell

– szögezte le állásfoglalásában az osztrák kancellár.

Az osztrák miniszterelnök „jó és fontos jelzésként” értékelte később a Miniszterelnökséget vezető Lázár János Bécsben forgatott videójával kapcsolatos csütörtöki „bocsánatkérését és magyarázatát” az osztrák kormányfő az APA hírügynökség szerint.

Szomszédok között udvarias hangnemet kell ápolni, és a lehető legszorosabban együtt kell működni

-idézte Sebastian Kurz kancellárt az osztrák hírügynökség. Az APA-hoz eljuttatott közleményében a néppárti politikus hangsúlyozta, kapcsolataik Magyarországgal kitűnőek, és az illegális migráció elleni küzdelemben egyezik a két ország álláspontja.

Az osztrák hírügynökség felidézte, Lázár János előzőleg csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, miután beszélt osztrák kollégájával, Gernot Blümel kancelláriaminiszterrel, azt mondta, nem akarta megbántani a bécsieket. Mint fogalmazott, a bevándorlás következményeire és hatásaira akart rávilágítani a kedden Bécsben készült, a bevándorláshelyzettel kapcsolatos Facebook-videójával.

Kurzcal szemben éles bírálattal illette Twitter-bejegyzésében a videót Renate Brauner, a bécsi városi tanács ellenzéki, szociáldemokrata (SPÖ) gazdasági tanácsosa. Mint írta, büszke bécsiként “a legélesebben tiltakozik” szülővárosának ilyetén bemutatása ellen.

A kormánykoalícióhoz tartozó szabadságpárti (FPÖ) Dominik Nepp alpolgármester viszont “aránytalannak” és a két szomszéd ország közötti baráti kapcsolatok fényében “nem éppen udvariasnak” minősítette a videofelvételt.

Forrás: MTI; fotó: zimbo.com

(forrás:pestisracok.hu)

Budaházy György üzent a Jobbiknak

Dombóvári Istvánnak és Aranyosi Péternek jó, ha Bécsben migránsok késelhetnek – Lázárt lejárató videót készítettek – Beszálltak a kampányba