in ,

Íme egy újabb ország, ami tökéletesen megvan migráció nélkül: Japán

Abe Sindzó japán miniszterelnök szerint országának esze ágában sincs több bevándorlót befogadni, és ebből nem hajlandóak engedni még az ENSZ menekültügyi intézményének (UNHCR) kedvéért sem.

Abe Sindzó japán miniszterelnök szerint országának esze ágában sincs több bevándorlót befogadni, és ebből nem hajlandóak engedni még az ENSZ menekültügyi intézményének (UNHCR) kedvéért sem.

A Liberális Demokrata Párt politikusa, Abe Sindzó a közelmúltban egy parlamenti vita során szögezte le, hogy Japánnak esze ágában sincs több migránst befogadni. Mint mondta, a külföldről érkező dolgozókat csak azért engedik be, hogy „Japán gazdasága és infrastruktúrája fenntartható maradjon”.

Japánról el lehet mondani, hogy etnikailag homogén ország: a népesség mindössze két százaléka külföldi származású, bevándorláspolitikája pedig igen szigorú, ami több célt is szolgál:

  • megőrzi Japán kulturális identitását,
  • és alacsonyan tartja a munkanélküliséget.

A szigorú szabályozást öt évvel ezelőtt vezették be, hogy így szűrjék ki a ténylegesen képzett és dolgozni képes munkaerőt a képzetlen és alkalmazkodásra képtelen bevándorlókból. Utóbbiakat elutasítják.

Fotó: AFP

Talán ezért is van az, hogy a 2017-es év első felében mindössze három embert fogadott be Japán, 2016-ban pedig 28-at. Az ENSZ menekültügyi intézménye és annak munkatársa, Filippo Grandi szerint

Japán programja meglehetősen visszafogott: 20-30 menekültet fogadnak be évente. Megkértem a japán kormányt arra, hogy bővítsenek szerepvállalásukon.”

„Visszafogott” bevándorláspolitikája ellenére Japán 18,6 millió dollárral támogatta eddig a rohingyákat, az UNHCR negyedik legnagyobb támogatójának számít. Emellett pedig Japán – akárcsak Magyarország – a világ egyik legbiztonságosabb országának számít.
(Forisek Ádám, 888.hu)

Nagyon nagy a gáz az MSZP-ben – Az MSZP tart saját kongresszusától?

Nagy Feró – „Nem akarsz migránst? Rohadt fideszes vagy!”