in ,

Nagyon nagy a gáz az MSZP-ben – Az MSZP tart saját kongresszusától?

Felmerült, hogy elmaradhat az MSZP december 9-ére, jövő szombatra tervezett kongresszusa – írja a Magyar Nemzet.

Felmerült, hogy elmaradhat az MSZP december 9-ére, jövő szombatra tervezett kongresszusa – írja a Magyar Nemzet. A lap értesülései szerint a párt országos vezetésében többen is vannak, akik szerint nem lenne értelme most megtartani a rendezvényt, hiszen lényegében semmilyen személyi kérdésről nem tudnának döntést hozni.

Nincs még megállapodás a 106 egyéni jelöltről, és országos listát sem akarnak addig állítani, amíg nem jutnak eredményre a Demokratikus Koalícióval. Ráadásul komoly vitára lehet számítani a kongresszuson, a küldöttekben ugyanis joggal merül fel az igény, hogy néhány hónappal a választások előtt tisztán lássák, milyen konstrukcióban indul az MSZP a választásokon, kikkel és hogyan működik együtt – áll a cikkben.

A lap szerint még mindig akadnak a pártban olyanok, akik szerint az lenne a kisebbik rossz, ha megtartanák a kongresszust. Ők is tartanak attól, hogy a viták és veszekedések megjelennének a sajtóban, ám az szerintük még mindig kevésbé tekinthető bukásnak, mint ha az egészet lemondanák.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke mindemellett szerda este a Hír TV Egyenesen című műsorában arról beszélt, hogy lesz kongresszus, programbemutatással. A két naposra tervezett rendezvény második alkalmát várhatóan januárban tartják meg. Ezt szinte biztosan megrendezik, vagyis ha a mostanit lemondják, néhány hetes haladékot nyernének, hogy megegyezzenek Gyurcsány Ferencékkel. Kérdéses azonban, hogy ez az egyezség mikor jöhet létre, hiszen több ponton is komoly vita van a két párt között. Bár a 106 egyéni körzet nagy részét felosztották, a nagy eséllyel megnyerhető körzetekért továbbra is folyik a harc.

Ráadásul az eddig elsősorban a háttérben zajló konfliktus már a nyilvánosság elé került – hangsúlyozza a lap. Az ügy hétfőn délután robbant ki, amikor az Atv.hu nyilvánosságra hozott egy listát, amely a 106 egyéni körzet felosztásának akkori állapotát tartalmazta.

Molnár Gyula aznap este a Facebookon azt írta, a lista nem valós. A Magyar Nemzet információi szerint a párt elnökségi ülésén komoly vitákat okozott a nyilvánosságra került dokumentum, mivel azon több olyan körzet is a DK-hoz van rendelve vagy bizonytalannak jelölve, amelyikhez a szocialisták ragaszkodnak. A szocialisták elnöke kedden este az ATV Egyenes beszéd című műsorában már úgy fogalmazott, hogy a lista jelentős számban a DK igényeit tartalmazza.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke ugyanakkor az ATV-nek azt mondta, a lista meglehetősen pontos. Szerda délután a monori fóruma előtt kijelentette, ha rajtuk múlik, jövő hét végéig megállapodnak. A DK vezetője a Népszavának adott interjújában pedig arról beszélt, ha győzne a baloldal jövő tavasszal, akkor is egyszerű frakciótag lenne, ellenzékben pedig a frakció vezetője. „Sokszor elmondtam, hogy a remélt győzelem esetén sem kívánok kormányon működni, nem kívánom nehezíteni a jövendő demokratikus kormány miniszterelnökének a dolgát” – fogalmazott.

(inforadio.hu)

A dánok is az orbáni úton – Nem kérnek a migrikből

Íme egy újabb ország, ami tökéletesen megvan migráció nélkül: Japán