in , ,

Így „szigetelődött” el Orbán Viktor 2019-ben – Mutatjuk

A „független” (értsd: kormányellenes) média mindig szereti azt a látszatot sugallni, hogy Orbán Viktor neve mintegy szitokszóvá vált a világpolitikában

Washington, 2019. május 13. Donald Trump amerikai elnök (b) és vendége, Orbán Viktor miniszterelnök a washingtoni Fehér Ház Roosevelt-termében, ahol a magyar kormányfõ beírt a vendégkönyvbe 2019. május 13-án. MTI/Koszticsák Szilárd

A „független” (értsd: kormányellenes) média mindig szereti azt a látszatot sugallni, hogy Orbán Viktor neve mintegy szitokszóvá vált a világpolitikában, és a magyar kormányfőtől igyekszik mindenki távol tartani magát. Az igazság persze ennek a szöges ellentéte, mint ahogy azt a 2019-es év is mutatja.

Hogy a liberális firkászok mennyire hülyének nézik a magyarokat, érzékletesen jelzi az a tény, hogy miközben Orbán Viktor „elszigetelődéséről” beszélnek, a magyar kormányfő számos külföldi látogatást tett, és Magyarországra is számos vezető politikus érkezett 2019-ben.

Orbán Viktor már az év első napján Brazíliába utazott, hogy részt vegyen Jair Bolsonaro elnök beiktatásán. Prágában, Varsóban és Pozsonyban is járt a magyar kormányfő 2019-ben, jelezve ezzel a tényt, hogy tovább erősödött a visegrádi négyek együttműködése.

Februárban aztán Mike Pompeo amerikai külügyminiszter látogatott hazánkba, amely előszele volt Orbán Viktor május 13-i, Washingtonba tett látogatásának. A magyar miniszterelnök az amerikai elnökkel folytatott megbeszélést a Fehér Házban, ahol sikerült megerősíteni a két ország stratégiai együttműködését.

Áprilisban aztán a magyar kormányfő Pekingbe is elutazott az Egy övezet, egy út névre keresztelt csúcstalálkozóra, ahol külön is tárgyalt Hszi Csin-ping kínai államfővel.

Május másodikán aztán Matteo Salvini akkori olasz belügyminisztert fogadta Orbán Viktor, a két politikus a röszkei határt is megszemlélte. Később, szeptemberben a magyar kormányfő a Salvinivel szövetséges Olasz Testvérek római nagygyűlésén mondott beszédet. Emlékezetes, itt zendült fel a közönség soraiból az Avanti ragazzi di Buda. Néhány nappal Salvini látogatása után egyébként Heinz-Christian Strache is Budapestre látogatott.

Fontos megemlíteni, hogy sikerült Magyarországnak elérnie, hogy se a magyarokat gyalázó Manfred Weber, se pedig a Soros György szövetségesének számító Frans Timmermans ne lehessen az Európai Bizottság elnöke, ezzel egyébként igen látványos sivalkodásokat kiváltva például Martin Schulzból. Helyettük a V4-ek támogatásával Ursula von der Leyen lett az elnök. A magyar diplomácia elmúlt évtizedben történt legnagyobb sikere egyébként, hogy a felálló, új bizottságban a bővítési és szomszédságpolitikai uniós biztosi posztot Várhelyi Olivér kapta meg.

A nyár is emlékezetes maradt: augusztus 19-én a páneurópai piknik 30. évfordulóját együtt ünnepelte Sopronban Orbán Viktor és Angela Merkel német kancellár. Emlékezetes: itt beszélt arról Angela Merkel, hogy „ha Magyarország növekedési rátáját megnézzük, akkor valóban látszik, hogy Magyarország az emberek érdekében jól fekteti be ezt a pénzt. Németország örül, hogy munkahelyek létesítésével hozzájárulhat ehhez.” Ezt a liberális média nem nagyon nyelte be, de végül pofára esés lett a vége a részükről.

Ősszel aztán a legfőbb diplomáciai események közt kell említenünk Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatását, melynek végén a felek nyolcpontos megállapodást írtak alá. Nem sokkal később, a következő héten Recep Tayyip Erdogan török államfő látogatott Budapestre, a két ország képviselői a biztonságpolitikáról és a migrációról folytattak egyeztetéseket.

(888.hu)

Oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Kamu Geri Budapestje – Óriási a feszültség a BKV-nál, a vezérigazgató szinte bujkál a dolgozók elől

A NOmentum a XX. századot hozná vissza a magyar fiataloknak – A tagadás pártja