in ,

Hoppá – Hat méter magas kerítést épít Izrael

Új kerítés építésébe kezdett Izrael a Gázai övezet határán – jelentette be vasárnap Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő és ideiglenes védelmi miniszter

A védelmi tárca vonatkozó közleménye szerint a zsidó állam és a palesztin enklávé között épülő új kerítés

65 kilométer hosszú és 6 méter magas lesz.

A gázai palesztinok folyamatosan átvágják a jelenlegi határkerítést, hogy izraeli területre lépjenek – írta a dpa német hírügynökség. Az izraeli védelmi tárca közlése szerint az építendő akadály hasonló lesz ahhoz a kerítéshez, amelyik az egyiptomi határon húzódik a két ország között. A minisztérium megjegyezte, hogy a falat mintegy 20 ezer tonna galvanizált acélból építik, és – mint fogalmazott – “jelentős újításokkal” látják el.

Fotó: AFP

A zsidó állam hadserege ugyancsak vasárnap számolt be arról, hogy több embert letartóztattak, akik gázai oldalról megközelítették a határt. Késeket és drótvágókat találtak náluk.

Netanjahu hangsúlyozta: ha nem tartják fent a nyugalmat Gázában, Jeruzsálem nem fog habozni, és megteszi a megfelelő lépéseket még a választási időszak idején is, ha kell.

A gázaiak tavaly március óta az övezet izraeli blokádja ellen tüntetnek, s azt is követelik, hogy visszatérhessenek azokra a területekre, ahonnan felmenőiknek el kellett menekülniük a zsidó állam 1948-as megalakulásakor. A tüntetéseken eddig – gázai források szerint – legalább 240 palesztin halt meg és több ezren sebesültek meg.

Fotó: AFP

Az izraeli kormányfő Iránt is fenyegető szavakkal illette. “Irán nyíltan kinyilvánította arra vonatkozó szándékát, hogy elpusztítsa Izrael államát. Világos üzenetem van a teheráni zsarnokok számára: tudjuk, hogy hol és mit csináltok. Minden rendelkezésünkre álló eszközzel fellépünk Iránnal szemben annak érdekében, hogy szavatoljuk Izrael biztonságát és jövőjét” – mondta Netanjahu.

Irán szombaton közölte, hogy sikeresen tesztelt egy nagy hatótávolságú robotrepülőgépet, amely mintegy 1200 kilométer megtétele után eltalálta az előre meghatározott célpontját. A tárca közlése szerint a Hoveize névre keresztelt fegyver több mint 1350 kilométer hatótávolságú, és fix, földi célpontok elleni csapásmérésre fejlesztették ki.
(Tóth Dalma, 888.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Bangóné körül valami bűzlik (zokni?) – Gyanús ügy lengi körül a szocialista Bangónét

A kócos hallgat – Sargentini nem volt hajlandó válaszolni a magyar nagykövet kérdéseire