in ,

Hoppá! Csaknem háromszázezer fiatal munkavállalót érint az szja-mentesség

A munkaügyi statisztikák szerint 288 ezer fiatalt érintene a legújabb kormányzati terv

A munkaügyi statisztikák szerint 288 ezer fiatalt érintene a legújabb kormányzati terv, a 25 évesnél fiatalabb munkavállalókat majdan megillető személyijövedelemadó-mentesség – írta szombati számában a Magyar Nemzet, amelynek Honyek Péter adószakértő, a PwC Magyarország szakembere nyilatkozott a témáról.

 

A statisztika szerint nagyjából harmincezren dolgoznak a 15–19 éves korosztályban, és 258 ezer 20–24 év közötti alkalmazottat tartanak nyilván. A kereseti adatok szerint a 25 évnél fiatalabbak bruttó átlagfizetése háromszázezer forint körül alakul, amiből kiszámítható, hogy a tervbe vett szja-mentesség átlagosan havi negyvenötezer forintot jelenthetne az érintetteknek, ennyi maradna a zsebükben. Ugyanezen számokból kalkulálható ki az, hogy az államnak évente 155 milliárd forintos kiadást jelentene az intézkedés.

 

Az adószakértő hozzátette: az utóbbi összeg elkölthető pénzként jelenne meg a gazdaságban, vagyis a kormányzati intézkedés növelheti a fogyasztást. Honyek Péter kifejtette azt is, hogy a szja-mentesség tisztíthatná a foglalkoztatást, a fiatalokat kevésbé alkalmaznák feketén. Az is elképzelhető, hogy az adómentesség miatt többen döntenének úgy, hogy hamarabb állnak munkába, ahogy a diákszövetkezetek helyzete is megváltozna. A szövetkezetekben dolgozó diákok bére már most is mentesül a járulékfizetés és a munkáltatói közterhek alól; ha a személyi jövedelemadót sem kellene megfizetni, akkor semmilyen közteher nem jönne szóba ennél az alkalmazási módszernél – magyarázta a szakértő.

A Magyar Nemzet emlékeztetett arra, hogy a miniszterelnök egy hete jelentette be: 2022. január elsejétől azok a fiatalok, akik még nem töltötték be a 25. évüket, személyijövedelemadó-mentességet kapnak. Orbán Viktor akkor úgy vélekedett: a gazdasági kilábaláshoz a nyugdíjasok, a családok és a vállalkozások mellett a fiataloknak is anyagi segítséget kell adni.

 

(pestisracok.hu)

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Agyhalál – Akcióban a baloldal: megfelezik a józsefvárosi kukák számát – pénzmegvonásra hivatkoznak

Bayer Zsolt: még egyszer a Hadházy ügyről