in ,

HOPPÁ! – A horvátok is rátértek az orbáni útra

Az európai szolidaritás helyett a nemzeti szuverenitást helyezték előtérbe

 

Davor Bozinovic horvát belügyminiszter csütörtökön Szófiában az uniós tagországok belügyminisztereinek nem hivatalos tanácskozásán beszélt a migrációról. Zágráb korábban a témával kapcsolatban az uniós szolidaritást helyezte előtérbe. Andrej Plenkovic horvát kormányfő egy tavalyi interjúban például úgy nyilatkozott, hogy Horvátország teljesíti minden vállalt kötelezettségét a migránsok áthelyezése és befogadása terén, valamint szolidaritást vállal a többi uniós tagállammal a menekültválság kezelésében.

Fotó: AFP

A horvát belügyminiszter a tárcája közleménye szerint a csütörtöki szófiai tanácskozáson kiemelte:

minden országnak szuverén joga, hogy megvédje határait és eldöntse, kit enged be saját területére”

— mondta, majd hozzátette:

Horvátország támogatja az európai uniós menekültügyi rendszer reformját és a dublini rendeletet is, de a tagállamokat nem szabad túlterhelni a menekültek elosztásával. A szolidaritást az országok lehetőségeinek határán belül kell kezelni, így Horvátország esetében is.”

Bozinovic emlékeztetett, hogy Horvátország részt vesz az Európai Unió 2015-ös menekültáthelyezési programjában, amelyben vállalta, hogy unión kívüli országokból érkezett 550 embert önként átvesz, valamint más európai uniós tagállamtól nemzetközi védelemre jogosult menekülteket. Ezt a számot tavaly további száz fővel növelte. Ennek nyomán Horvátország tavaly 40 migránst telepített át Törökországból Horvátországba, csütörtökön pedig további 42 szíriai menekült érkezett az országba.

Úgy vélte: a kötelezettségek végrehajtásánál fontos figyelembe venni a munkaerőpiac igényeit, az érkezők végzettségét, valamint a migránsok beillesztésének lehetőségét a szociális rendszerbe.

Ami a menekültek elosztására irányuló kötelező európai uniós kvótát illeti, Horvátországnak a fentieken túl további 1064 migránst kell befogadnia. Az Európai Bizottság legutóbbi adatai szerint Zágráb az elmúlt két évben viszont mindössze 60 migránst vett át Görögországtól és 22-őt Olaszországtól.

(forrás: Pörge Béla, 888.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

DÖNTÖTTEK! – A magyar települések elutasítják a Soros-tervet

Orbán: a V4 erősíti Európát és nem gyengíti