in , ,

Hiába tagad Ahmed H., a rendőr tanúk mind rá vallottak

Reméljük a bíróság a helyzet magaslatán lesz

Több rendőr is hangadóként, a tömeg irányítójaként azonosította a Szegedi Törvényszéken csütörtökön, a megismételt elsőfokú eljárásban felolvasott vallomásában azt a szíriai férfit, akit a röszkei közúti átkelőnél 2015 szeptemberében történt tömegzavargás miatt terrorcselekmény elkövetésével vádolnak. Ahmed H. szerint ő ártatlan, mert az nem is ő, aki a képeken látszik és hergeli a tömeget, illetve aki később meg is támadja a rendőröket.

A jelenleg 41 éves férfit a határzár tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett tiltott átlépése és állami szerv kényszerítése céljából személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntettével vádolja az ügyészség.

A Cipruson élő Ahmed H.-t a Szegedi Törvényszék tavaly novemberben bűnösnek találta, és tíz év fegyházbüntetéssel sújtotta, de ezt a döntést a Szegedi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte, és az elsőfokú eljárás megismétlésére kötelezte a bíróságot.

A vádirat szerint a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetését követően, 2015. szeptember 16-án több száz migráns gyülekezett a Röszke-Horgos közúti határátkelőhely szerb oldalán. A Magyarországra belépni akaró, kezdetben békés tömeg idővel agresszívvá vált, a kerítést feszegetve próbálta azt kidönteni, majd néhányan kövekkel dobálták a magyar oldalon felsorakozott rendőröket. Az összecsapásokban több rendőr is megsérült.

A Kóbor Jenő bíró által a csütörtöki tárgyaláson felolvasott rendőri vallomások szerint a vádlott volt az egyik, aki hangosbeszélőn keresztül szólt a határ vajdasági oldalán összegyűlt tömeghez. Többen is felismerték benne azt, aki ultimátumot intézett a rendőrökhöz, 5-10 percet adva a határ megnyitására, azzal fenyegetőzve, ha nem engedik át őket, megtámadják a határt védő sorfalat.

A szakállas Ahmed H. Röszkénél, ahogy társaival együtt éppen az Iszlám Állam jelét mutatja jelét, a mutatja

Néhány rendőr úgy emlékezett, a vádlott előbb csitítani próbálta a migránsokat, de később ő is fenyegetővé vált.

Ahmed H. szinte minden rendőri vallomáshoz megjegyzéseket fűzött, tagadta bűnösségét. Kétszer is úgy fogalmazott, „ítéljék életfogytiglanra”, ha van bizonyíték arra, hogy ő volt az, aki felkapaszkodott a kerítésre, és onnan fenyegette a rendőröket.

A vádlott azt mondta, a helyszínen készült felvételeken látszik, hogy akkori öltözete és testalkata alapján nem ő az, aki a migránsokat hergelte. A bíró megnyugtatta a férfit, hogy a tárgyalás későbbi szakaszában levetítik a videofelvételeket.

A per január 8-án más tanúk és a vádlott korábbi vallomásainak ismertetésével folytatódik.

(Vincze Viktor Attila, 888.hu)

A Vona (Zázrivecz) Gábor és G. Lajos plakátos koprodukciója totális kudarc – Elbontathatják a Jobbik reklámtábláit

Én meg a Bali szigetekre akarok menni, most én is sztrájkoljak? – Éhségsztrájkba kezdenének a migránsok Görögországban, mert Németországba akarnak menni