in , ,

Én meg a Bali szigetekre akarok menni, most én is sztrájkoljak? – Éhségsztrájkba kezdenének a migránsok Görögországban, mert Németországba akarnak menni

Éhségsztrájkba kezdenének a migránsok Athénban, ha nem kezdődik meg hamarosan a családegyesítés.

Éhségsztrájkba kezdenének a migránsok Görögországban, mert Németországba akarnak menni

 

Éhségsztrájkba kezdenének a migránsok Athénban, ha nem kezdődik meg hamarosan a családegyesítés.

Szerdán több tucatnyi migráns tüntetett a görög parlament épülete előtt, azt követelve, hogy szállítsák őket abba az EU-s országba, amelyben a családjuk is van – írja a Deutsche Welle.

Egyesítsétek a családjainkat”

– állt az egyik, szír migránsok által lengetett táblán. A migránsok azzal fenyegetőztek, hogy ha ez nem történik meg hamarosan, akkor éhségsztrájkba kezdenek.

A Szíriából, Irakból és Afganisztánból származó migránsoknak átlagosan 10-24 hónapot kell várniuk a családegyesítésre.

Szír nő tüntet Athénban.

Fotó: AFP

A nemzetközi sajtó arról írt még májusban, hogy Németország és Görögország megállapodott abban, hogy lelassítják a családegyesítéseket. Azonban a görög migrációügyi miniszter nyilatkozata szerint tavalyhoz képest 27 százalékkal több családegyesítés történt.

Általánosságban véve azok a németországi migránsok, akik menedéket kaptak a német államtól, a családegyesítés keretében Németországba hozathatják házastársukat és gyermekeiket. A kiskorú migránsok pedig a szüleiket és a testvéreiket.

Ami egyelőre lassítja a családegyesítést az az, hogy a német hatóságok egyes esetekben csupán „kiegészítő védelmet” adnak a migránsoknak, és nem menekültstátuszt.

Migránsok táboroztak le a görög parlament előtt.

Fotó: AFP

A kiegészítő védelemmel rendelkezők családegyesítése csak két év után kezdődhet el. Azok a migránsok, akik 2016. március 17-e után kapták meg a védelmet, csak a státusz elnyerésétől számított második évben folyamodhatnak családegyesítésért.

A családegyesítések egyébként is konfliktusos témának számítanak a pártok között. Angela Merkel koalíciós törekvéseit is nagyban nehezíti a kancellár engedékeny politikája.

Mindenesetre a helyzet nem egyszerű: eddig idén 150 000 migráns érkezett Görögországba Törökországból, így óriási a nyomás a görög hatóságokon.

 

(Bácskai Balázs, 888.hu)

Hiába tagad Ahmed H., a rendőr tanúk mind rá vallottak

Széleskörű összefogás indult a keresztért, amelyet el akar távolíttatni a francia államtanács