in ,

A Vona (Zázrivecz) Gábor és G. Lajos plakátos koprodukciója totális kudarc – Elbontathatják a Jobbik reklámtábláit

Hiába a trükkök és manőverek sora, elbontathatják a Jobbik reklámtábláit

Nagy bakot lőttek Vonáék

Meglehet, nagyon rossz vásárt csinált a Jobbik Simicska Lajossal, ha egyetlen fillért is fizetett a milliárdostól kapott plakátokért. A párt a törvénysértésekkel és a törvények kijátszásával volt elfoglalva, miközben megfeledkezett arról, hogy nincs közterület-használati engedélye a plakáthordozókra a területek tulajdonosai­tól. Ezért – információnk szerint – a reklámtáblák elbontására kell számítaniuk.

 

Amatőr hiba csúszott a Jobbik manőverébe, amellyel bevallottan a plakáttörvény kijátszására törekedtek. Vona Gáboréknak a legalapvetőbb szabályok be nem tartása miatt a Simicska Lajostól megszerzett plakáthordozóik elbontására kell számítaniuk. A Jobbik ugyanis a plakáthelyek megvásárlásakor nem számolt azzal, hogy a jogszabályok kijátszása nem mentesíti őket a felelősség alól.

A párt nem rendelkezik ugyanis a reklámhordozói vonatkozásban érvényes közterület-használati engedéllyel, mert az engedély nem ruházható át. A Jobbik a megvásárolt plakáthelyekre nem fog tudni hirdetéseket kihelyezni, hiszen a településképet védő hatóságok minden bizonnyal megteszik az engedély nélküli közterület-használat miatt szükséges intézkedéseket.

Fotó: Mirkó István

Megfeledkeztek a közterület-használati engedélyről

Közismert, ha valaki valamilyen eszközt akar kihelyezni egy olyan területre, amely nem az övé, akkor az a minimum, hogy a terület tulajdonosának hozzájárulását kell kérnie. Így van ez, ha például egy kiskereskedő egy vásárospultot, egy vendéglős egy asztalt tesz ki a járdára, vagy ha valaki reklámhordozót használ a település közterületein. Ez a kérelem a Jobbik reklámhordozóinál elmaradt, valószínűleg annyira koncentrálhattak a többi jogi manőverre, hogy leplezzék a tiltott pártfinanszírozást, hogy ezen átsiklottak. Az akció során jogszabályokat is sértettek, hiszen a törvény szerint a plakátok megjelenése előtt a Jobbiknak a kormányhivataloknál be kellett volna jelentenie a megjelentetés listaárát.

Ennek az a célja, hogy átlátható legyen, mire költik a pártoknak járó költségvetési támogatást, valamint hogy a pártok közel azonos feltételekkel juthassanak hirdetési felülethez. Valószínűleg éppen ezt nem akarta láthatóvá tenni a Jobbik, mert erős a gyanú, hogy jóval a listaár alatt vagy ingyen kapták a plakáthelyeket. Azzal pedig egyértelművé vált volna, hogy Simicska Lajos kilóra megvette őket. Mint ismert, a kormányhivatalok a törvényben előírtaknak megfelelően intézkedtek a törvénysértő plakátok letakarásáról.

Emlékezetes, hogy a Jobbik – állítása szerint – ősszel 1100 plakáthelyet vásárolt meg Simicska Lajos cégétől, a Publimont Kft.-től. Bár a vásárlásról egyelőre nincs semmilyen bizonyíték, de ha mégis igaz, ennek értéke megközelíti az egymilliárd forintot. Ezen kívül április óta több ezer – Simicska Lajos cégeinek tulajdonában lévő – plakáthelyet használ a Jobbik a kampányüzeneteinek közvetítésére, amelynek piaci alapú költsége szintén milliárdos nagyságrendű. Ezek miatt is felvetődött a tiltott pártfinanszírozás gyanúja.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Jobbik–Simicska-tranzakciókat az adóhatóság (NAV) és az Állami Számvevőszék (ÁSZ) is vizsgálja. Az adóhatóság a költségvetési csalás (áfacsalás) gyanúja miatt, az ÁSZ pedig amiatt, mert a megszerzett plakáthelyeket a Jobbik anélkül használja, hogy a milliárdos támogatását bevallotta volna, illetve a Simicskával kötött szerződését bárhol is nyilvánosságra hozta volna. A törvénysértések miatt az ÁSZ is lépett, és az ügyészséghez fordult, a hatóság pedig nyomozást indított.

 

(magyaridok.hu)

Azt hiszem újra kéne nyitni az OPNI-t – Erdélyi Magyar Polgár Párt: Gyurcsány újból testvérháborút kezdeményez

Hiába tagad Ahmed H., a rendőr tanúk mind rá vallottak