in ,

EZ NEM CEU! – Végre egy valóban patinás amerikai egyetem is képviseltetheti magát hazánkban

Jövő szeptembertől egy újabb amerikai egyetem indíthatja el a képzési programját Budapesten

Jövő szeptembertől egy újabb amerikai egyetem indíthatja el a képzési programját Budapesten – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken New Yorkban. A tárcavezető kifejtette, az Egyesült Államok egyik legnagyobb tradícióval rendelkező egyeteme, az Indiana államban működő Notre Dame Egyetem, amely a világranglista 150. helyét foglalja el az egyetemek globális rangsorában, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel kötött együttműködési megállapodást.

 

 

A két intézmény oktatási együttműködése már két évtizedre nyúlik vissza, ugyanakkor idén márciusban a két egyetem új oktatási megállapodás megkötéséről döntött, amelynek keretében azt készítik elő, hogy a Notre Dame Egyetem 2019-ben szakokat indít Budapesten, míg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Vatikánban is akkreditált képzése az indianai intézményben is megindul – mondta. Szijjártó Péter közölte, a két egyetem jelenleg véglegesíti a Notre Dame magyarországi képzéseinek elindításáról szóló megállapodást, amely életbe lépésének előfeltétele a felsőoktatási törvény értelmében Magyarország és az Egyesült Államok kormányközi megállapodása. Az Egyesült Államok jogrendszere alapján ezt a megállapodást a magyar kormánynak Indiana állammal kell megkötnie – mutatott rá. Hozzátette, erről tárgyal pénteken az állam kereskedelmi miniszterével.

Kitért arra, az érvényben lévő, Magyarország és Indiana között tavaly megkötött gazdasági, kereskedelmi együttműködési megállapodás kiegészül egy oktatási fejezettel, amely rögzíti a két egyetem együttműködését és a Notre Dame magyarországi képzésének megindítását.

Mivel Indiana állam vezetése és a magyar kormány álláspontja egy irányba mutat ebben a kérdésben, gyors tárgyalásokra lehet számítani, és nem látni akadályát annak, hogy a Notre Dame magyarországi képzései jövő szeptemberben meginduljanak

-mondta Szijjártó Péter.

Forrás/fotó: MTI

(forrás:pestisracok.hu)

MÁR CSICSKUL MÁRKY ZAJ – Lázár szerint nem építés, hanem rombolás zajlik Hódmezővásárhelyen

SZIJJÁRTÓ BESZÓLT : eszement elképzelés az ENSZ migrációs csomagja