in , , ,

SZIJJÁRTÓ BESZÓLT : eszement elképzelés az ENSZ migrációs csomagja

Mivel az ENSZ globális migrációs csomagja kötelező lesz a tagállamokra, Magyarországnak ki kell lépnie az elfogadás folyamatából

Mivel az ENSZ globális migrációs csomagja kötelező lesz a tagállamokra, Magyarországnak ki kell lépnie az elfogadás folyamatából, világossá téve, hogy semmilyen módon nem tartja önmagára nézve irányadónak a tervezet egyetlen intézkedését, iránymutatását sem – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek pénteken New Yorkban.

 

A tárcavezető részt a világszervezet globális migrációs csomagjáról folytatott tárgyalássorozaton vesz részt, és a távirati irodának elmondta, hogy a globális migrációs csomag szövegének előkészítése hamarosan véget ér, és a szöveg kidolgozásával megbízott két társelnök az általuk elkészített javaslatot átadják az ENSZ-közgyűlés elnökének, aki decemberben, a marokkói Marrakesben megrendezendő állam- és kormányfői csúcstalálkozón annak elfogadására tesz javaslatot.

Szijjártó Péter kiemelte: a globális migrációs csomag végleges szövege teljesen ellentétes a józan ésszel, Magyarország érdekével és az európai biztonság helyreállításának szándékával. Ez a terv eszement módon kívánja ösztönözni a migrációs folyamatokat, kizárólag Afrika, Latin-Amerika és a kis szigetországok érdekeit vette figyelembe akkor, amikor a migrációt alapvető emberi jogként határozza meg. Ez egy hamis megközelítés – hangsúlyozta a külügyminiszter.

 

Szijjártó Péter szerint a csomag egyáltalán nem törődik azon emberek létező alapvető emberi jogával, akik a saját hazájukban biztonságos és nyugodt körülmények között kívánnak élni. A szöveg szerint a középpontban az ember áll, de ez nem így van, mert a tervezet kizárólag a migránsok érdekeit veszi figyelembe. A külügyminiszter kitért arra is, hogy a csomag olyan kötelezettségeket ír elő a tagállamoknak, amelyek meghívásként értelmezhetők a migránsok számára, és az intézkedések végrehajtása újabb milliós bevándorlási hullámokat fog generálni. A csomag elő akarja írni minden országnak, hogy minden szolgáltatást adjanak meg minden migránsoknak vándorlásuk útvonalán, és ezek a szolgáltatások legyenek egyenlők azokkal, amelyeket a saját állampolgáraiknak biztosítanak. Szijjártó hozzátette: emellett folyamatos információellátást kell biztosítani a migránsoknak, továbbá a kommunikáció lehetőségét is az otthon maradottakkal.

ÚJABB MEGHÍVÓLEVÉL AZ ILLEGÁLIS BEVÁNDORLÓKNAK

Szijjártó Péter elmondta: a csomag azt is elő kívánja írni az országoknak, hogy biztosítsanak a migránsoknak indulásuk előtti és érkezésük utáni képzéseket, bővítsék ki a panasztételi lehetőségeiket NGO-k bevonásával, pénzutalásaikat részesítsék kedvezményekben, az illegális migránsokat hazaküldés helyett legális státusba helyezzék át, valamint a befogadókapacitásokat folyamatosan növeljék.

A tervezet szerint a határvédelmet pedig emberi jogi és nem biztonsági kérdésként kellene kezelni – fűzte hozzá a politikus. A külügyminiszter szerint ezek az intézkedések veszélyt hoznak az azokat alkalmazó országokra és újabb migrációs hullámokat fognak kiváltani. A tárcavezető hangsúlyozta: a korábbi állításokkal szemben a globális migrációs csomag a nemzetközi jogrendszer részévé fog válni, hivatkozási pont lesz a nemzeti és nemzetközi jogalkalmazásban, ezért írja elő, hogy minden országnak saját nemzeti programot kell kidolgoznia a csomag intézkedéseinek alkalmazására és végrehajtására.

Ez ugyanaz a folyamat, mint amit korábban a kvótákkal játszottak le az Európai Unióban, először mindenképpen azt a látszatot keltették, hogy azok csak önkéntesek lesznek, majd a végén kötelezőek lettek – jegyezte meg a politikus. A külügyminiszter elmondta: mivel a csomag előírja nemzeti programok megalkotását a végrehajtás érdekében, szerdán arra tesz előterjesztést a kormánynak, hogy Magyarország lépjen ki a globális migrációs csomag elfogadásának folyamatából, és tegye világossá, hogy semmilyen módon nem tartja önmagára nézve irányadónak a csomag egyetlen intézkedését vagy iránymutatását sem.

Forrás: MTI. Fotó: Horváth Péter Gyula/PestiSrácok.hu

(forrás:pestisracok.hu)

EZ NEM CEU! – Végre egy valóban patinás amerikai egyetem is képviseltetheti magát hazánkban

HOPPÁ! – Századvég: minden negyedik jobbikos Toroczkaiékra szavazna