in ,

Ez brutális: több mint hét százalékkal növekedett a GDP tavaly

A magyar gazdaság a vártnál erősebb teljesítményt nyújtott a negyedik negyedévben

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2021-ben 7,1 százalékkal növekedett az előző évihez viszonyítva, 2019-hez mérten 2,1 százalékkal nőtt – közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A múlt év negyedik negyedévében a nyers adatok szerint 7,2, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 7,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az előző negyedévhez képest 2,1 százalékkal emelkedett a gazdaság teljesítménye a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint. A növekedéshez leginkább a piaci szolgáltatások járultak hozzá. 2019. negyedik negyedévéhez mérve 4,0 százalékkal nőtt GDP a nyers adatok alapján.

Pontosabb képet a gazdasági teljesítményről csak néhány hét múlva, a részletes GDP-jelentésből kaphatunk. A KSH egyelőre az adat kapcsán csak arra hívta fel a figyelmet, hogy a Covid19-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet a gazdasági környezetben olyan, gyors változásokat eredményezett, amelyek az adatminőségre, a becslési módszerek eredményességére és a szezonalitásra egyaránt hatással vannak, ezeken keresztül a szokásosnál jelentősebb mértékben befolyásolhatják a jövőbeli revíziók nagyságát – emlékeztetett a Portfolió.

(MTI)

 

(mandiner.hu)

 

 

Add tovább!

Márki-Zay annyira ideggyenge, hogy hamarosan feladja

A magány ára