in ,

Egymást érték idén a keresztény Európa elleni muszlim támadások

A Nyugat nem biztonságos többé.

A Nuygat nem biztonságos többé. A migránsválság, a bevándorlási szabályozások, a határvédelem, a nagyhatalmi bénázás, a PC, a neoliberális értékek mind hozzájárultak ehhez az elmúlt években, ennek eredményeként pedig 2017-ben sem lehetett nyugodt éve a nyugati lakosságnak. A támadásokat idén főként késsel, bérelt autóval, illetve házi készítésű bombákkal követték el egyénileg, vagy kis csoportokban, az elkövetők pedig gyakran ismertek voltak a hatóságok előtt. 

2017.  FEBRUÁR 3. – MACHETÉS TÁMADÁS PÁRIZSBAN

Egy machete-vel hadonászó férfi Allahu Akbart kiabált a párizsi Louvre közelében lévő bevásárlóközpontban, és rá is támadt a szolgálatot teljesítő katonákra. Egyiküket ugyan sikerült megsebesíteniük, de az egyenruhások így is lelőtték a terroristát. 

2017 MÁRCIUS 18. – TÁMADÁS A PÁRIZS–ORLY REPÜLŐTÉREN

A földre teperte és megszerezte egy katona fegyverét egy férfi, aki Párizs második legnagyobb repülőterét őrizte. Az elkövető egy McDonald’s-ban próbált elrejtőzni. A biztonságiak lelőtték. Senki más nem sérült meg az incidensben, amit különösen súlyosnak minősítettek. Ahogy az lenni szokott, ez esetben is az volt a helyzet, hogy a hatóságok által számon tartott 39 éves Ziyed Ben Belgacem visszaeső bűnöző volt a támadó, akit korábban már több rablásért és kábítószeres bűntettekért elítéltek.

A katonák elmondása szerint hátulról támadott meg egy katonanőt, megragadta a nyakát, egy pisztolyt nyomott a halántékához, és azt kiáltotta a két másik katonának:

Tegyétek le a fegyvert. Tegyétek a kezeteket a fejetekre. Azért vagyok itt, hogy meghaljak Allahért.

Bruno Le Roux belügyminiszter arról számolt be, hogy a férfi először Párizs egyik északi kerületében sörétes puskával arcon lőtt egy vele szemben rutinjelleggel közúti ellenőrzést végző rendőrt, majd gyalog elmenekült, és fegyverrel arra kényszerített egy nőt, hogy adja át neki az autóját. A nő autóját később az Orly közelében megtalálták.

2017 MÁRCIUS 22. – TÁMADÁS A WESTMINSTER HÍDON

Egy terepjáróval egy ismeretlen a Westminster híd járdáján sétálók közé hajtott. Egy nőt a Temzéből húztak ki súlyos sérülésekkel. Rögtön ezután valószínűleg az ámokfutó férfi próbált bejutni a parlament épületébe, egy késsel felfegyverkezve támadott. Megkéselt egy rendőrnőt, majd meglőtték őt a biztonságiak. A támadásban négyen haltak meg, negyvenen megsebesültek. A támadást az Iszlám Állam vállalta magára.

Fotó: AFP

2017 ÁPRILIS 3. – ÖNGYILKOS MERÉNYLET SZENTPÉTERVÁRON

Robbanás történt a szentpétervári metró két metrómegállója között április 3-án, magyar idő szerint délután fél kettőkor.  A működésbe hozott házi készítésű pokolgép egy fémgolyókkal és anyacsavarokkal megtöltött szerkezet volt, robbanóereje 200-300 gramm trotilnak felelt meg (A trotil, más néven TNT a legnagyobb mennyiségben alkalmazott ipari és katonai robbanóanyag). Az elkövető egy 22 esztendős, kirgizisztáni születésű, de orosz útlevéllel rendelkező Akbarzson Dzsalilov nevű férfi. A kegyetlen támadásban 14-en haltak meg és 45 sebesült is volt. Valószínűleg az sem véletlen, hogy  Vlagyimir Putyin orosz elnök épp Szentpétervár mellett tartott találkozót Alekszandr Lukasenkó, fehérorosz elnökkel. A metró átvizsgálása után újabb pokolgépet találtak egy másik vonalon, a Ploscsagy Vossztanyijánál is.

2017 ÁPRILIS 7. – TEHERAUTÓS TÁMADÁS STOCKHOLMBAN

Április 7-én öt ember vesztette életét és 15 másik megsebesült Stockholmban, amikor egy férfi belehajtott egy sétálóutcába, majd egy majd egy bevásárlóközpont bejáratába rohant. A 39 éves elkövető Üzbegisztánból származott, és szimpatizált az Iszlám Állammal, ami abból derült ki, hogy a férfi Facebook-oldalán az Iszlám Állam terrorszervezet propagandavideóit találták meg a hatóságok. A teherautót állítólag kirakodás közben rabolta el a merénylő. A miniszterelnök bejelentette, hogy azonnali hatállyal megerősítik a határellenőrzéseket. Ahogy az lenni szokott, a terrorista feltűnt már a svéd biztonsági szolgálatok információi között.

2017 ÁPRILIS 20. – MERÉNYLET A CHAMPS ELYSEES-N

Párizs központjában, a  Champs-Élysées-n, a Franklin D. Roosevelt metrómegállónál, a Marks & Spencer áruház közelében automata fegyverrel nyitottak tüzet egy parkoló rendőrautóra. A támadásban egy rendőr meghalt, kettő megsebesült a támadót a többi rendőr lelőtte. A merénylő egy bizonyos Karim Cheurfi volt, akit a hatóságok szintén jól ismertek, de nem úgy tartották számon, mint iszlamistát. A férfit 2017 februárjában már előállították azzal, hogy rendőröket akar gyilkolni, de elengedték, mert nem tudták rábizonyítani.

2017 MÁJUS 22. – BRUTÁLIS TÁMADÁS MANCHESTERBEN, ARIANA GRANDE KONCERTJÉN

Huszonketten meghaltak és ötvenkilencen megsebesültek, amikor robbanás történt május 22-én éjjel a Manchester Arenában, Ariana Grande amerikai énekesnő koncertje után a stadion előcsarnokában. Az áldozatok többsége tizenéves lány volt. Az Iszlám Állam magára vállalta a merénylet elkövetését. A koncerten sok hibát követett el a biztonsági szolgálat is, egy túlélő beszámolója szerint például nem kellett átmenni semmiféle fémdetektoros kapun. Az egyetlen, ami érdekelte őket, van-e a szórakozni járók táskájában víz. A manchesteri merényletben 117-en szenvedtek kórházi kezelést igénylő sérüléseket. A halálos áldozatok között hét gyermek volt, a legfiatalabb egy nyolcéves kislány.

Fotó: Independent

2017. JÚNIUS 3. – MÉG EGY HIDAS TÁMADÁS LONDONBAN

Egy fehér furgon hajtott a járókelők közé nagy sebességgel a London Bridge-en június 3-án este tíz óra körül. A támadónak azonban ez sem volt elég, az autó a Borough Market városrészig jutott, ahol kiugrottak belőle a terroristák, és késsel támadtak a járókelőkre. A három támadót lelőtte a rendőrség. A BBC szerint az Iszlám Állam hívei ünnepelték a londoni támadást, de a radikális dzsihadista szervezet nem vállalta magára azt.

2017. AUGUSZTUS 17. – GÁZOLÁSOS TÁMADÁS BARCELÓNÁBAN

Augisztus 17-én a tömegbe hajtott késő délután a La Ramblán, Barcelona központjában egy fehér furgon. A terrortámadásban 13-an meghaltak, és több mint ötvenen megsérültek. A sofőr állítólag biztosra ment, és cikk-cakkban haladt, hogy minél több embert elüthessen. Az elkövetők száma és személye zavaros, az egyik terroristát állítólag Driss Oukabirnek hívják (marokkói és muszlim vallású), ő bérelte a furgont. Lapértesülések szerint két fegyveres berontott a La Boquería piachoz közeli török étterembe, és túszul ejtették a vendégeket. Azt is írták, a rendőrség egy férfit letartóztatott, kettőt még keresnek. Más értesülések akkor azt írták, hogy az egyik menekülő merénylőt agyonlőtték. Az Iszlám Állam jelentkezett a merénylet elkövetőjeként.

Fotó: News.com.au

2017. SZEPTEMBER 15. – MERÉNYLET A LONDONI METRÓBAN

Detonáció volt egy metrókocsiban szeptember 15-én, London nyugati részén, a Parson’s Green nevű megállónál. Állítólag egy fehér doboz robbant fel. A hivatalos közlések szerint az incidensben 22 ember sérült meg, szerencsére egyikük sem súlyosan. A támadással kapcsolatban mémek is születtek, melyeknek alapját az szolgáltatta, hogy a 2016. szeptember 22-i New York-i robbantások után Sadiq Kahn, London munkáspárti, muszlim polgármestere azt mondta, hogy a “nagyvárosok mindennapi életéhez hozzátartozik, hogy a tömegközlekedési eszközökön labdabombák robbannak”.

2017. SZEPTEMBER 18 – KÉSELÉS FINNORSZÁGBAN

Meglőttek a rendőrök egy embert, aki a híradások szerint egy tucat embert megkéselt a finnországi Turku belvárosában. Az elkövetőt őrizetbe vették. A támadót a combján találták el a rendőrök. A marokkói támadó péntek délután megölt két embert és nyolcat megsebesített a Helsinkitől 150 kilométerre nyugatra fekvő Turku városában. A gyilkos egy 18 éves férfi volt.

Fotó: The Irish Times

2017. NOVEMBER 10. – KÉSELÉS MARSEILLE PÁLYAUDVARÁN

Két embert késelt halálra Marseille központi pályaudvarán. A támadó a késelés előtt azt kiáltotta, hogy Allah akbar. A férfi két nőt ölt meg, az egyiknek elvágta a torkát, a másikat többször megszúrta. a férfinak köztörvényes bűncselekmények miatt már volt dolga a rendőrséggel. A férift a rendőrség lelőtte. A támadás két nappal az új terrorelhárítási törvény nemzetgyűlési szavazása előtt történt

2017. DECEMBER 7. – EGY KÓSER ÉTTEREM SZÉTZÚZÁSA

Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálem izraeli fővárossá nyilvánításának is volt hatása a nyugati világban. December 7-én egy férfi palesztin zászlóval a kezében betörte egy kóser étterem ablakait. Az ügy furcsasága, hogy két rendőr végignézte az esetet, mielőtt közbeléptek volna, megvárták, míg a feldühödött férfi kihoz az étteremből egy izraeli zászlót és a lábaik elé dobja. A férfit letartóztatták. Az incidensben szerencsére nem sérült meg senki.

2017. DECEMBER 10. – EGY ZSINAGÓGA FELGYÚJTÁSA

Három embert állítottak elő a hatóságok, miután körülbelül 12 maszkos merénylő december 10-én Gothenburgban gyújtóbombákat dobott egy zsinagógára, amelyben éppen egy ifjúsági program zajlott. A zsinagóga melletti kulturális központot szintén megtámadták. A fiatalok a támadás ideje alatt az alaksorba menekültek. Az incidensben szerencsére senki nem sérült meg.

Forrás: PS, Reuters, BBC, ABC News, Times of Israel; Vezető kép: Observer
(Dezse Balázs, pestisracok.hu)

Beszakadt egy kárpátaljai egyedülálló idős asszony házának teteje – Gyűjtést szervez a PestiSrácok.hu!

A DK tovább uszít a magyarok ellen – A DK tovább folytatja kampányát a határontúliak szavazati joga ellen