in , ,

Egy székelyudvarhelyi jogász véleménye Gyurcsányról

Az erdélyi magyarság már hozzászokott, hogy vele riogatják a román többséget, sőt, a magyarországi magyarokat is.

Gyurcsány, a mozgósító

Az erdélyi magyarság már hozzászokott, hogy vele riogatják a román többséget, sőt, a magyarországi magyarokat is.

 

A román baloldal a legutóbbi parlamenti választás előtt sem rejtette véka alá, hogy nem szívesen látná a magyarság legitim képviselőit a törvényhozásban, az európai értékektől – finoman szólva is – fényévekre található kampányukkal viszont éppen az ellenkező hatást érték el, a magyarságot csak mozgósították a „Ne hagyjuk, hogy magyarok üljenek Románia parlamentjében!” típusú üzenetek.

Ha a magyar kormány tagjai közül bárki is aggódott volna azért, hogy a határon túli magyarokat elriasztja a regisztrációhoz kötött, számukra bonyolult választási rendszer módja, akkor üzenem: Gyurcsány Ferenc jobban mozgósítja az erdélyi, székelyföldi magyarokat, mint eddig az összes erdélyi magyar párt együttvéve.

Aki nem tudná, mi történt: egy kőbányai rendezvényen elindították a Demokratikus Koalíció kampányának egy új szakaszát. Gyurcsány Ferenc ekkor jelentette be, aláírásgyűjtésbe kezdenek azért, hogy a kettős magyar állampolgárok ne szavazhassanak a magyarországi választásokon.

Az erdélyi magyaroknak ismerős a pártelnök „Nehogy már Székelyudvarhelyről mondják meg!” kezdetű szólama, a gyászos emlékű népszavazás óta – amikor sok millió „románnal” ijesztgette az anyaországiakat – Gyurcsány vörös posztó a határon túliak szemében, akik bikaként vadulnak meg a levitézlett politikus puszta látványától is.

Megnyilvánulása bizonyára erős késztetést ad sok ezer határon túli magyarnak, hogy regisztráljon s részt vegyen a jövő tavasszal esedékes választáson. Ahol – ezt nyilván nem hangoztatta a pártelnök – tulajdonképpen fél szavazatot adnak le, hiszen csak a pártok országgyűlési listáira voksolhatnak. Az összes megszerezhető mandátumból egyetlenegy sorsáról döntött a határon túliak szavazata, s ez a szám most sem lehet több kettőnél.

Nem mellékesen: a határon túl élő magyarságnak egyáltalán nem mindegy, milyen kormánya van Magyarországnak, az hogyan viszonyul a határokon túl rekedt nemzettársakhoz, szóval de, igenis, Székelyudvarhelyről (is) megmondjuk a magunkét! Sok beszéd szegénység, tartja a székely ember, ezért nem is szaporítom tovább a szót: megyünk regisztrálni, találkozunk jövő tavasszal, a választás napján az urnáknál! Erős motivációnk van, hogy ott legyünk.

A szerző jogász-újságíró, Székelyudvarhely

 

(Jakab Árpád, magyaridok.hu)

Szijjártó – Újabb támogatást kap a kkv szektor versenyképessége – Akkor most mégsincs szétlopva az ország?

Jön! Jön! Jön! A csodafegyver! A női Medgyessy Péter!