in , ,

Brüsszelből jelentjük: Újra hazánk van napirenden, mert még mindig Orbán a kormányfő

Nem unják már ezt ott az EU-ban?

Kedden 15 órától tart nyilvános meghallgatást a schengeni övezet helyzetéről az Európai Parlamentben az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság. A LIBE bizottság honlapján szereplő program szerint a meghallgatás célja az, hogy a migrációs válságban elindított kezdeményezéseik magas szintű politikai vitáját előkészítsék.

Az egyeztetés egyik fő témája természetesen  migráció, melyben 16 órától kifejezetten Magyarország a téma. A napirend címe jól sejteti, mire lehet számítani a liberálisok értékelésében: szerintük Magyarország a megtört demokrácia! 

A bizottság honlapján már fellehető a LIBE bizottság ezekben a napokban megvitatott anyaga, migrációs irányelvei. A javaslat szerint az Európai Unió egy integrált, fenntartható és átfogó uniós migrációs politikán dolgozik, amely szolidaritáson és a felelősség igazságos megosztásán alapul, továbbá nyugalmi időszakban és krízishelyzetekben is hatékonyan működik. A közös európai menekültügyi rendszer közös szabályokat állapít meg a menekültügyi eljárásokra, a befogadási feltételekre, valamint a nemzetközi védelemben részesülők elismerésére és jogaira vonatkozóan.

Megjegyzik, bár komoly előrelépések történtek a közös menekültügyi rendszer felépítésére és bevezetésére, még mindig vannak tagállamok, amelyek eltérő eljárástípusokat, a befogadási feltételeket alkalmaznak, más arányban ismerik el a védelem különböző szintjeiben részesülőket. Kitérnek arra, hogy az “érkezők” nagy száma miatt elengedhetetlen a tagállamok közötti igazságos és fenntartható felelősség-megosztás.

A LIBE az embercsempészet visszaszorítását a befogadás felgyorsításával oldaná meg. Az anyag úgy fogalmaz, hogy  az EU-nak kezelnie kell az irreguláris és veszélyes mozgásokat, valamint fel kell számolnia az embercsempészetet. E célból egyrészt a nemzetközi védelemre nem jogosultak menedékkérelmeit gyorsan fel kell dolgozni. Másrészt biztonságos és legális utakat kell nyitni az EU-ba azon harmadik országbeli állampolgárok számára, akik védelemre szorulnak.

Úgy látják, hogy az előremutató javaslatot bizottságuk tette le az asztalra 2016-ban a dublini egyezmény reform tervezetével. Egy strukturált uniós áttelepítési keretprogramban látják a megoldást, amely az Unióba rendezett és biztonságos eljutási lehetőségeket biztosít. Kijelentik, hogy tarthatatlanok azok a különbségek amelyek a befogadási feltételek között jelentkeznek az egyes tagállamok között. Az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság a menekültügyi eljárásokban a migrációra szakosodott NGO-knak nagyobb teret biztosítana, akár konkrét döntési, határozati jogkörükkel is.

16 órától újabb magyarellenes kirohanásra kerül sor az EP épületében.  Josef Weidenholzer (S & D) osztrák európai parlamenti képviselő meghívására Stephan Ozsvath fog beszélni a “magyarországi demokrácia lebontásáról”. A német közszolgálati rádió munkatársa Pusztapopulizmus címmel írt könyvet. Műve brüsszeli bemutatására kiváló lehetőséget biztosít a magyar politika uniós szinten való becsmérlése.

(Füssy Angéla, pestisracok.hu)

HOPPÁ! – Egy 28 éves politikus buktatná meg Angela Merkelt

TOLVAJ MSZP – Botrány a XVIII kerületben – Kunhalmi embere havi 1 milliós bevétellel nem tud elszámolni