in

HOPPÁ! – Egy 28 éves politikus buktatná meg Angela Merkelt

Kevin Kühnert, a szociáldemokrata párt (SPD) ifjúsági szervezetének vezetője az elmúlt hetekben a párton belüli Merkel-ellenes csoportosulás vezéralakja lett

Kevin Kühnert, a szociáldemokrata párt (SPD) ifjúsági szervezetének vezetője az elmúlt hetekben a párton belüli Merkel-ellenes csoportosulás vezéralakja lett: a 28 éves politikus szerint akkor lehetne javítani az SPD második világháború óta nem látott mélyponton lévő népszerűségén, ha inkább nem közösködnének „Európa királynőjével”, hanem ellenzékből politizálnának.

 

Miután bő két hete sikerrel zárultak az Angela Merkel vezette CDU/CSU és az SPD közötti koalíciós tárgyalások, már csak egyetlen akadály áll a nagykoalíciós kormányalakítás előtt: az SPD-párttagok többségének meg kell szavaznia az együttműködést a következő hetekben. Az eredményt március 4-én hozza majd nyilvánosságra az SPD vezetősége, egy közelmúltban megjelent közvélemény-kutatás alapján azonban kétharmados többségben lehetnek azok a párttagok, akik támogatják a nagykoalíciót Merkelékkel.

Nagy az esély, hogy húsvétig végre feláll az új német kormány

Ez persze nem jelenti azt, hogy nincsenek olyanok a szociáldemokrata pártban, akik élesen elzárkóznak az együttműködéstől. Kevin Kühnert, az SPD ifjúsági szervezetének 28 éves vezetője a párton belüli Merkel-ellenes csoportosulás vezéralakja lett: rendszeresen részt vesz politikai TV-műsorokban, emellett újságoknak interjút ad, illetve SPD-s eseményeken is gyakran felszólal az általa csak „Európa királynőjének” nevezett kancellár ellen.

Az SPD egy büszke, nagy múltú párt, ezért nincs szüksége arra, hogy alávesse magát Merkel asszony akaratának. Nem egy monarchia vagyunk.

– fogalmazott egy vasárnapi, az ARD csatornának adott televíziós interjúban.

Egy 28 éves politikus buktatná meg Angela Merkelt

Kevin Kühnert, az SPD ifjúsági szervezetének vezetője.
Forrás: PATRIK STOLLARZ / AFP

Bár kisebbségben vannak a párton belül, Kühnert és szövetségesei még megszorongathatják a negyedik turnusára készülő kancellárt, ugyanis valószínűleg sok párttagban keltettek aggodalmat az elmúlt napok közvélemény-kutatásainak eredményei, amelyek kimutatták, hogy az SPD népszerűsége ismét zuhanni kezdett, olyannyira, hogy már a szélsőjobboldali AfD párt is beérte őket. Sokan a nagykoalíciós megállapodást teszik felelőssé ezért a népszerűségvesztésért. Kühnert úgy véli, hogy csakis ellenzékben maradva lehetne visszanyerni az elvesztett szavazók bizalmát, annak lehetőségét ugyanakkor nem zárja ki, hogy alkalmanként együttműködjön Merkel kisebbségi kormányával.

(Bloomberg)
(Címlapkép forrása: PATRIK STOLLARZ / AFP)
(portfolio.hu)

Szétesik a DK?? – Kilépett a DK-ból Kerék-Bárczy Szabolcs

Brüsszelből jelentjük: Újra hazánk van napirenden, mert még mindig Orbán a kormányfő