in ,

Brávó! Elhagyná nevéből a CDU a „keresztényt”

Drámaian csökken az egyházakba vetett bizalom Németországban

Drámaian csökken az egyházakba vetett bizalom Németországban, miközben várhatóan idén fordul elő először, hogy az állampolgárok kevesebb mint fele vallja majd magát valamelyik történelmi egyházhoz tartozónak, a katolikus egyházon belüli botrányok pedig összességében nagy kárt okoztak a kereszténység társadalmi megítélésének. Egyebek mellett ezekkel az okokkal magyarázza a Kereszténydemokrata Uniónak (CDU) egy, a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német lap birtokába jutott belső jelentése, hogy 

nyomós érvek szólnak a párt nevének megváltoztatása mellett, a kereszténydemokrata jelzővel ugyanis ma már nem lehet megszólítani a német szavazókat.

A német uniópártok, azaz a CDU mellett a Keresztényszociális Unió (CSU) is mindeddig abból a feltevésből indultak ki, hogy pozitív jelentések társulnak a nevük rövidítésében szereplő C betűhöz, ez azonban mára – a belső jelentés érvelése szerint – megváltozott, s ez veszélybe sodorhatja a politikai tömörülések néppárti pozícióját. A tavaly szeptemberi parlamenti választásokon elszenvedett csúfos vereség pedig apropót szolgáltatott arra, hogy fontolóra vegyék a párt elnevezésének megváltoztatását – írta a FAZ szerzője, aki ugyanakkor hozzáteszi:

a CDU-nak és a CSU-nak nem lenne szabad megválnia a kereszténységre való utalástól, enélkül ugyanis többé már nem lennének testvérpártok.

A jelentés egyebek között amellett érvel, hogy a pártok nevében szereplő, kereszténységre való hivatkozás problémát jelenthet a nem keresztények számára, példaképpen pedig Svájcot említik, ahol éppen tavaly decemberben szavazta meg a Kereszténydemokrata Néppárt (CVP), hogy a jövőben A Közép (Die Mitte) néven folytatják a politizálást szövetségi szinten.

A svájci néppártot szintén az a cél vezérelte a névváltoztatásnál, hogy „megfeleljenek a 21. századnak, ezért arra törekedtek, hogy nevük „vallásoktól független” legyen.

A FAZ ugyanakkor megjegyzi, sok változást nem várhatnak az uniópártok egy esetleges névváltoztatástól, nincs ugyanis egyértelmű kapcsolat a konzervatív pártok választási sikerei és a kereszténységre való hivatkozás között, legalábbis ami a tömörülések nevét vagy programját illeti.

 

(magyarnemzet.hu)

 

Add tovább!

A bolgár nő külügyminiszter lenne Magyarországon! Na, azt nem hagyjuk!

Független Objektív Sajtószemle (FOS) – Gomperz próbáljon meg maszkban helyben fogyasztani süteményt