in ,

Bravó! Csaknem másfél millió munkahely szűnne meg Amerikában Hugyosjózsi minimálbér reformja miatt

A minimálbér óránkénti 15 dollárra (mintegy 4500 forintra) emelése jelentősen mérsékelné a szegénységet és növelné az alacsony jövedelmű munkavállalók millióinak keresetét, ugyanakkor fokozná a szövetségi költségvetési hiányt és visszavetné az általános foglalkoztatottságot

Mindenszo.hu kommentár: igen, a minimálbért emelni kell, de nem úgy, hogy nincs hozzá fedezet! A hugyos még el sem kezdett kormányozni, de máris olyan intézkedéseket hoz, aminek fedezete kétséges…egyenes út az eladósodáshoz. Bravó!

 


A minimálbér óránkénti 15 dollárra (mintegy 4500 forintra) emelése jelentősen mérsékelné a szegénységet és növelné az alacsony jövedelmű munkavállalók millióinak keresetét, ugyanakkor fokozná a szövetségi költségvetési hiányt és visszavetné az általános foglalkoztatottságot – áll a Kongresszusi Költségvetési Hivatal (CBO) hétfőn közzétett tanulmányában. A jelenlegi amerikai szövetségi minimálbér 7,25 dollár (mintegy 2200 forint) óránként, ami 2009 óta nem változott.

 

 

CBO – amely a nevével ellentétben nem a kongresszus egyik intézménye, hanem független gazdasági elemző intézet – becslése szerint a minimálbér óránként 15 dollárra emelése 2025-re 1,4 millió munkahelybe kerülne, és TÍZ ÉV ALATT 54 MILLIÁRD DOLLÁRRAL (MINTEGY 16 080 MILLIÁRD FORINT) NÖVELNÉ A KÖLTSÉGVETÉSI HIÁNYT.

Az intézmény adatai ugyanakkor azt is mutatják, hogy az intézkedés körülbelül 900 ezer embert szabadítana ki a szegénységből, és 17 millió amerikainak – csaknem minden tizedik munkavállalónak – emelné a jövedelmét.

 

 

Szakértők szerint a mostani jelentés élezni fogja az amúgy is heves vitát arról, hogy a szövetségi minimálbér növelését belefoglalják-e egy költségvetési határozatba annak érdekében, hogy elősegítsék a gazdasági fellendülést.

A MINIMÁLBÉRRŐL SZÓLÓ VITÁKAT ÉVEK ÓTA AZZAL CSILLAPÍTJÁK AZ EMELÉS ELLENZŐI: AZ AMERIKAI VÁLLALATOK MÁR MOST IS SOK EMBERT ELBOCSÁTANAK AZÉRT, HOGY MAGASABB BÉREKET FIZETHESSENEK MEGTARTOTT ALKALMAZOTTJAIKNAK.A minimálbér növelésének ötlete a Demokrata Pártot is megosztotta. Olyannyira, hogy például Joe Manchin nyugat-virginiai szenátor kijelentette: nem támogatja a javaslatot. A minimálbér emelésének azonban vannak lelkes támogatói is a pártban. Patty Murray washingtoni szenátor hétfőn úgy fogalmazott: “a mai jelentés egyértelművé teszi mindazt, amit mindvégig tudtunk: a minimálbér óránkénti 15 dollárra emelése nemcsak helyes cselekedet, hanem jó politika is”.

Joe Biden amerikai elnök egy – vasárnap a CBS televízió által sugárzott – interjúban az 1900 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagról azt mondta: nem tartja valószínűnek, hogy annak egyik – általa és a demokraták által korábban fontosnak tartott – eleme, a 15 dolláros óránkénti szövetségi minimálbér-rendelkezés bekerül a Covid-19 segélycsomagba.

“Beletettem (a csomagba), de nem hiszem, hogy benne is marad” – fogalmazott. Hozzáfűzte, hogy később önálló törvényjavaslatot szorgalmaz a minimálbér emelésére.

A Fehér Ház szóvivője hétfőn azt mondta újságíróknak, hogy az elnök továbbra is elkötelezett a minimálbér emelése mellett. Ez olyan dolog, amelyben szilárdan hisz.”

 

(origo.hu)

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Dagad a botrány: brutális baloldali kulturális erőszak Erzsébetvárosban

Pilhál szerint Fegyőr csak hülyíti az ellenzéki választókat