in ,

Bejött az osztrákoknak az új kormány, az ÖVP szétnyerte magát az első választáson

Az ÖVP-FPÖ koalíció megalakulása óta az első érdemi választást tartották Ausztriában, a legnagyobb tartományban voksoltak az emberek.

Vasárnap tartományi választást tartottak Alsó-Ausztriában, ahol eddig is az ÖVP volt a legnépszerűbb párt. A szavazást az első megmérettetésnek tartották az osztrák sajtóban az új kormány számára.

Sebastian Kurz együtt örült pártja helyi vezetőjével, Niki Leitnerrel

Sebastian Kurz és pártja sikerrel vette az akadályt, nagyon simán nyert az ÖVP, a szavazatok 49,6 százalékát begyűjtve. Ez ugyan egy százalékkal elmarad a legutóbbi eredményüktől, de így is 26 százalékkal többen szavaztak az új néppártra, mint a szociáldemokratákra — írja a Kronen Zeitung.

Ennél is büszkébbek lehetnek magukra a helyi szabadságpártiak, az FPÖ megduplázta a mandátumait, közel 15 százalék szavazott a pártra, legutóbb alig több mint nyolc százalékot értek el.

A Zöldek kicsit ugyan visszaestek, de az országos eredményükhöz képest jól teljesítettek, hiszen 6,4 százalékkal sikerült bejutniuk a parlamentbe. Rajtuk kívül még a liberális NEOS került be a helyi törvényhozásba 5,2 százalékos eredménnyel.

Az osztrák sajtó értékelése szerint az új kormány elégedett lehet, nagyot nyert az ÖVP és jól teljesített az FPÖ is, de nem lehet az SPÖ bukásáról sem beszélni, hiszen a szocdemek hozni tudták a legutóbbi eredményüket. A Zöldeknek is reményt adhat ez az eredmény, az országos bukásuk után is bizalmat kaptak, a NEOS pedig a tőlük elvárható eredményt hozta, így nagyot senki sem veszített vasárnap.

(forrás: Pörge Béla, 888.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Ébredeznek a németek! – A biztonságért tüntettek abban a német városban, ahol egy migráns megölte barátnőjét

Trump: az Európai Unió nem az, aminek lennie kellene