in

Trump: az Európai Unió nem az, aminek lennie kellene

Donald Trump egy brit televízióban kritizálta az Európai Uniót, és elárult egy kulisszatitkot a Twitter-üzeneteiről.

 

Trump még a davosi világgazdasági fórumon nyilatkozott az ITV brit kereskedelmi tévétársaságnak, a vasárnap késő éjjel műsorra tűzött interjúban kijelentette azt is, hogy remek kapcsolatokat ápol a muszlim közösségekkel és ha ezt kívánják tőle, hajlandó bocsánatot kérni, amiért nemrégiben megosztotta egy szélsőségesen muszlimellenes brit szervezet több videóját.

Fotó: AFP

Az amerikai elnök beszélt arról is, hogy azért használja a közösségi médiát személyes üzeneteinek kifejezésére, mert nem tud negyedóránként sajtótájékoztatót tartani a róla megjelenő hamis hírek cáfolatára.

Az interjút Piers Morgan készítette, aki tíz éve megnyerte az akkoriban Trump által vezetett, Celebrity Apprentice című televíziós üzleti tehetségkutató vetélkedő,t és azóta is baráti kapcsolatot ápol a nagyvállalkozóból lett amerikai elnökkel.

Trump az interjúban kijelentette: nem csodálkozik azon, hogy a brit EU-tagságról 2016-ban tartott népszavazáson a többség a kilépésre voksolt.

A britek nem akarják, hogy a világ minden tájáról Nagy-Britanniába vándoroljanak olyan emberek, akikről semmit nem tudnak”

— fogalmazott az amerikai elnök.

Trump Theresa Mayt is kritizálta, elmondta, hogy a brit miniszterelnök helyében ő másképp, még keményebben tárgyalt volna az EU-val a kilépési feltételekről és megmondta volna, hogy az Európai Unió nem az, aminek lennie kellene.

Nagyon sok problémám van az EU-val, mert az unió nagyon igazságtalanul bánik az Egyesült Államokkal a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokban. Nem tudjuk bejuttatni áruinkat az EU piacára, az EU viszont illetékmentesen vagy nagyon alacsony illetékteherrel exportál az amerikai piacra”

— panaszkodott az amerikai elnök.

Donald Trump szerint nem az EU az egyetlen, amely méltánytalan módon jár el az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelemben, sok országot meg tudna nevezni, amelyek ugyanígy viselkednek, de az Európai Unió nagyon-nagyon igazságtalan, és ez a kárára is válhat – tette hozzá Trump.

Az Egyesült Államok egyébként messze az EU legnagyobb külső kereskedelmi partnere, a kétoldalú kereskedelem értéke 2016-ban megközelítette a 700 milliárd dollárt.

Trump az interjúban kijelentette: hajlandó bocsánatot kérni, amiért néhány hete megosztotta egy szélsőségesen muszlimellenesnek tartott brit szervezet több videóját. Az eset komoly diplomáciai feszültséget szított London és Washington között.

Az amerikai elnök közölte: azért tette közzé saját Twitter-oldalán a három videót, mivel mélységesen hisz a radikális iszlám terrorizmus elleni küzdelemben, márpedig a videók a radikális iszlám terrorizmus megnyilvánulásait ábrázolták.

Donald Trump a Twitter-üzeneteire vonatkozó kérdésre kijelentette, hogy e kommunikációs eszköz nélkül nem tudná megvédeni magát a vele kapcsolatos hamis híresztelésektől, hacsak nem tartana negyedóránként sajtótájékoztatót.

Elmondta, hogy Twitter-üzeneteit rendszerint maga írja, néha reggelente, még az ágyban.

A tervbe vett nagy-britanniai látogatása körüli indulatos brit belpolitikai vitákra utalva kijelentette: két meghívása is van, az egyik munkalátogatásra, a másik állami látogatásra szól, és mindkettőnek eleget kíván tenni.

(forrás: Pörge Béla, 888.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Bejött az osztrákoknak az új kormány, az ÖVP szétnyerte magát az első választáson

TELJES KUDARC! – Ismét érdektelenségbe fulladt a vasárnapi tüntetés