in , ,

„Átlépték a vörös vonalat”: egyetért a bírsággal a Ryanairt feljelentő, a Földi László által vezetett alapítvány, a Védett Társadalom Alapítvány

A Védett Társadalom Alapítvány munkatársa szerint különösen fontos lenne, ha a Ryanair, a Facebook és a többiek kötelesek lennének ügyfélszolgálatot nyitni Magyarországon, és fogadni az ügyfelek panaszait.

„Szabályozási és fogyasztóvédelmi jogászként egyetértek a bírsággal, a Ryanair ugyanis megtévesztette a fogyasztókat azzal, hogy egy alacsonyabb összeget tüntetett fel a jegyek áraként, majd utólag a saját általános szerződéses feltételeit is megsértve megemelte a jegyek árát” – nyilatkozta a Mandinernek Tóth Máté, a légitársaságot feljelentő Védett Társadalom Alapítvány (VDTA) Budapest Bizottságának vezetője, miután a Fogyasztóvédelmi Hatóság 300 millió forintra büntette a Ryanairt.

Ezzel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy

a Ryanair általános szerződéses feltételei sem engedik meg a költségek áthárítását,

szemben az ezt vitató magyarázgatásokkal és félremagyarázgatásokkal – tette hozzá. A különadó nem az utasokat terheli, hanem a földi kiszolgálókat, így a Ryanairnél ez csak egy költség, ennek átháríthatóságát pedig nem tartalmazza az általános szerződési feltétel. Az érintett fogyasztóknak visszajár a különbözet, a plusz pénz – hívta fel a figyelmet.

„Az alapítvány Budapest Bizottsága nem véletlenül kezdeményezte maga is a vizsgálatot, ugyanis alapvető hazai és uniós fogyasztóvédelmi jogok sérülését láttuk, méghozzá széles körben” – hangsúlyozta Tóth Máté. Ez így volt már a légitársaságnak a magyarországi különadóval kapcsolatos ellentmondásos, a nemzetközi környezetben pedig különösen álságos magatartása előtt is, azonban ez utóbbi, elsősorban a fogyasztókra áthárított különadó és a kapcsolódó cselekmények (például a fogyasztókat megtévesztő tájékoztatás) egy újabb,

az állammal és a fogyasztókkal szembeni vörös vonal átlépését eredményezte.

Fontos lépés tehát a most zárult hatósági vizsgálat és bírság, viszont vannak még feladatok – hangsúlyozta a Védett Társadalom Alapítvány munkatársa.

„A valódi megoldást az jelentené, ha a Ryanair, a Facebook és hasonló írországi központú vagy bárhova máshova bejegyzett globális multicégek is mindig és mindenben, maradéktalanul betartanák a magyar és uniós jogszabályokat, de különösen a fogyasztók védelmével kapcsolatos rendelkezéseket, és a magatartásukat, kommunikációjukat, a szolgáltatásaikat, az árszabásukat és a jogorvoslataikat is ezek szellemében szerveznék” – fogalmazott Tóth Máté. Ebben a körben különösen fontos lenne, ha a Ryanair, a Facebook és a többiek

kötelesek lennének ügyfélszolgálatot nyitni Magyarországon, és fogadni az ügyfelek panaszait

– tette hozzá.

„Felhívnám a figyelmet arra, hogy minderre az energiaszolgáltatók már most is kötelesek, és a jelen ügy is pontosan azt bizonyítja, hogy ezt a jól működő ügyfélszolgálati kötelezettséget végre a Ryanair-re is szükséges kiterjeszteni. Ez nem valamiféle Ryanair elleni politikai bosszúhadjárat, nem is közhatalmi-közjogi kérdés, hanem az elemi fogyasztói normarendszer érvényesítése” – mondta Tóth Máté.

 

(mandiner.hu)

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

 

Támogasd munkánkat egy lájkkal!

A szutyok Ryanair is megy a levesbe! 300 milliós bírságot kapott

Orbán Viktor élete legnagyobb kihívása előtt áll