in , ,

Aggódunk a jogállamiságért – Brüsszel szó szerint romokban: füstbomba, vízágyúk – Brutális fotók a brüsszeli tüntetésről

Több ezren vonultak utcára Brüsszelben a belga kormány szerdán bevezetett, a koronavírus-járvány visszaszorítását célzó új intézkedései ellen tiltakozva

Több ezren vonultak utcára Brüsszelben a belga kormány szerdán bevezetett, a koronavírus-járvány visszaszorítását célzó új intézkedései ellen tiltakozva. Helyszíni beszámolók szerint a felvonulók füstbombákat gyújtottak és petárdákat durrogtattak, a rendőrök vízágyúkkal oszlatják a tömeget.

A rendőrség becslései szerint mintegy 35 ezren gyűltek össze a Gare du Nord pályaudvar előtt az „Együtt a szabadságért” elnevezésű tüntetésen, miután a belga kormány a múlt héten szigorúbb intézkedéseket jelentett be a Covid-19-esetek és kórházi kezelések növekvő számának leküzdésére. A hétvégén életbe lépett új szabályok között szerepel a 10 éven felüliek kötelező maszkviselése beltéri és bizonyos szabadtéri tevékenységekhez, kötelezővé teszik az otthoni munkavégzést heti négy napon, valamint korlátozzák a rendezvényen, összejöveteleken jelenlévők számát.

 

 

A vasárnapi megmozdulás résztvevői Brüsszel központjából az Európai Unió intézményeinek helyet adó kerületbe vonulnak, ahol a beoltásra vonatkozó kormányzati felszólítások, valamint a zárt helységekben kötelező maszkviselést és a védettségi igazolvány felmutatását előíró új szabályok ellen tiltakozó beszédeket tartanak. A bejelentett és a belga főváros által engedélyezett felvonulás szervezői Együtt a szabadságért jeligével hívták össze a menetet. A résztvevők többsége orrot és szájat eltakaró maszk nélkül vonult.

 

 

 

 

 

 

HOLLANDIÁBAN ESZKALÁLÓDOTT A HELYZET

A szomszédos Hollandiában a kormány szigorító járványügyi intézkedései ellen pénteken Rotterdamban, szombaton Hágában tüntettek az esti órákban. Mindkét megmozdulás erőszakba torkollott. A tiltakozók köveket dobáltak, autókat gyújtottak fel és tűzijáték-rakétákat lőttek ki. A Rotterdamban tartott tüntetés során két embert meglőttek, legkevesebb 51 embert letartóztattak. Hágában vasárnapra virradóan 30 embert állítottak elő az előző esti erőszakos eseményeket követően.

A belga közegészségügyi intézet vasárnapi jelentése szerint a koronavírussal újonnan regisztrált fertőzöttek napi átlagos száma 12 ezer fölé emelkedett az országban, és hatszáznál is többen szorulnak intenzív ellátásra. Az elmúlt hétnapos időszakban naponta átlagosan 12 054 ember szervezetében mutatták ki a vírust, ami 19 százalékos emelkedést jelent az előző hét adataihoz képest. Kórházba naponta átlagosan 268 embert szállítanak a fertőzés miatt, 29 százalékkal többet, mint a múlt héten. Jelenleg 2957 embert ápolnak belga kórházakban koronavírussal, közülük 603 beteg fekszik intenzív osztályon. Ez az adat egy hét alatt 24 százalékkal emelkedett. Átlagosan naponta 31-en halnak meg Belgiumban a koronavírus okozta szövődményekben, 29 százalékkal többen, mint az előző hétnapos időszakban. A járvány kezdete óta 1 581 500 fertőzöttet vettek nyilvántartásba és 26 568-an estek a SARS-CoV-2 koronavírus áldozatául Belgiumban.

 

 

(pestisracok.hu)

 

 

Add tovább!

Már megint a magyarok! Teljesen lebontja a műanyagot az a baktériumkoktél, amit két magyar kutatónő fejlesztett ki

Hollandiában is teljes káosz: Hollandiában újabb összecsapások voltak a tüntetőkkel – Videó