in ,

Már megint a magyarok! Teljesen lebontja a műanyagot az a baktériumkoktél, amit két magyar kutatónő fejlesztett ki

Két fiatal magyar kutatónő találta fel azt a baktériumkoktélt, amelynek alkotóelemei együttes erővel képesek lebontani a műanyaghulladékot.

Két fiatal magyar kutatónő találta fel azt a baktériumkoktélt, amelynek alkotóelemei együttes erővel képesek lebontani a műanyaghulladékot. Madaras Liz és Lévay Krisztina egyetemi tanulmányaik során, gyógyszervegyész szakon ismerkedtek meg, majd a szabadidejükben, saját befektetésükből fejlesztették ki a Poliloop névre keresztelt baktérium-kombinációt. Módszerükkel teljes egészében lebonthatók a polimer alapú csomagolások.

 

Szenzációs kutatással rukkolt elő két fiatal magyar kutatónő, akik 2018-ban kezdték el kidolgozni azt a módszert, amelynek segítségével teljes egészében lebonthatók a polimer alapú csomagolások. Mint ismert, évente több mint 300 millió tonna műanyaghulladék keletkezik, ennek pedig csak egy kis részét hasznosítják újra. A kutatók által kifejlesztett módszer ebben lehet jelentős segítség. Terveik szerint az így kapott anyagot termőföldeken lehetne használni, mint összetettebb, organikus talajjavítót. Mivel lényegében a műanyagban is megtalálhatóak az olyan természetes atomok, mint például a szén, csak környezetidegen formában, ezeket a lebontás után biomasszaként meg tudjuk kötni, így újra a földi ökoszisztéma részei lehetnek.

 

Mikrobiális bontás zajlik: a Poliloopban lévő baktériumok a polimerlánc szénatomjait energiaforrásként, azaz saját anyagcsere-folyamataik fenntartására használják fel. Ebből a külső szemlélő annyit lát, hogy nagyjából 7 hét alatt teljesen eltűnik a műanyag, közben pedig semmilyen káros anyag nem szabadul fel.

Ezzel egy csapásra két problémát is meg lehetne oldani, hiszen egyre több a műanyagszemét, és egyre több a rossz állapotban lévő termőföld. Madaras Liz és Lévay Krisztina küldetésének tekintette, hogy környezetbarát választ találjanak erre az égető problémára.

Miközben mindent megteszünk a teljes körű újrahasznosítás érdekében, egyre inkább bizonyos, hogy ez már nem elég a helyzet kezelésére. Küldetésünk környezetbarát választ találni ezen égető problémára. Olyan iparilag is hasznosítható megoldáson dolgozunk, ami a természet mintájára képes az eddig szennyező műanyag hulladékot beilleszteni az ökológiai körfogásba, miközben az táplálékul szolgál baktérium közösségünk számára

– olvasható honlapjukon. A Greendex.hu-nak adott interjúban pedig arról is beszéltek, hogy elsősorban azt szeretnék elérni, hogy a jelenlegi hulladékkezelői rendszerbe be tudják építeni a Poliloopot, alternatív technológiát kínálva a műanyagszemét lerakására és égetésére.

 

 

 

 

Szavaik szerint valószínűleg mind a két út megvalósítható, de praktikusabbnak és gazdaságosabbnak látják, ha a nagyüzemi hulladékfeldolgozókban alkalmazzák a Poliloopot, hiszen ott gyűlik össze a lakossági és a nem lakossági szemét is. A Poliloop baktériumkoktélja különféle műanyagok biológiai lebontására képes, válogatás vagy előmosás nélkül. Ez nemcsak növeli a hatékonyságot, hanem csökkenti a működési költségeket is. A Poliloop segítségével az egykor hulladéklerakásra alkalmasnak ítélt műanyagok új életet találnak, ráadásul a Poliloop esetében nincs szükség különösebb válogatásra, feldolgozásra, ezért idő- és költséghatékony is. A tavalyi év végén komoly tőkebevonás történt a Vespucci Partners részéről, hogy finanszírozni tudják a további kísérletezést, pilot projekteket.

Hiszen ahhoz, hogy nagyipari körülmények között alkalmazni lehessen a Poliloopot, be kell bizonyítanunk, hogy több tízezer tonna műanyagon is működőképes. Remélhetőleg pár éven belül már elmondhatjuk, hogy legalább 30 városban használják a technológiánkat

– mondta a startup egyik alapítója a Greendex.hu-nak.

 

 

 

(pestisracok.hu)

 

 

Add tovább!

Amerikai összeomlás: nyolcvan tolvaj fosztott ki egy kaliforniai áruházat – Videó

Aggódunk a jogállamiságért – Brüsszel szó szerint romokban: füstbomba, vízágyúk – Brutális fotók a brüsszeli tüntetésről