in

A nemzetközi helyzet fokozódik: bementek az Adriára az orosz hadihajók

Orosz hadihajók úsztak fel a NATO „beltengerének” számító Adrián

Orosz hadihajók úsztak fel a NATO „beltengerének” számító Adrián, az olasz oldalon egészen Ancona, a horvát oldalon Split magasságáig az elmúlt hetekben, a NATO-erők élénk figyelme közepette.

 

 

A magyar sajtóban nem kapott különösebb visszhangot, de tény:

július vége óta orosz hadihajók cirkáltak az Adriai-tengeren elsősorban azért, hogy megzavarják a Harry Truman elnök nevét viselő amerikai anyahajó kijutását a szűk tenger vizeiről, vagy legalábbis megmutassák: itt vannak.

Mélyen a NATO-tagállamok között

Magán a Földközi-tengeren egyébként nem ritka vendégek az oroszok, már csak azért sem, mert jelentős támaszpontot hoztak létre Szíriában még a hidegháború alatt, amelyen a katonai jelenlétet a szíriai háború alatt csak növelték.

Azonban Vlagyimir Putyin elnök nemrégiben bejelentett új haditengerészeti doktrínája – amely támaszpontok létesítését és a rakétaarzenál növelését is tartalmazza – immár közvetlenül a NATO-t és a nyugati erőket célozza, és az egész Földközi-tengert műveleti területnek tekinti. Olyan már volt, hogy az akár Calabria térségében, vagyis a csizma orránál felvonuló, esetleg hadgyakorlatot tartó NATO-erőket szemmel tartották, de olyan ritkán, hogy benyomultak volna az Adriai-tengerre, sőt blokkolni próbálták volna a NATO helyben fő erejét jelentő Harry Truman anyahajót, mint az július 22-én történt, amikor kellemetlenül közel is kerültek egymáshoz.

A helyzettől a horvátok sem boldogok, bár a védelmi minisztérium közleménye szerint eddig horvát vizeket nem sértettek meg az oroszok. A horvát Jutarnji Listnek nyilatkozó biztonságpolitikai szakértők megosztottak: Gordan Akrap szerint

nem kell komolyabban venni ezt a dolgot, mint a Balti-tengeren, avagy a légierők tekintetében ott megszokott orosz–nyugati macska-egér játékot, amivel elsősorban azért kóstolgatják a NATO-erőket, hogy teszteljék azok reakciójának gyorsaságát, hatékonyságát.

Egyébként is három nagy olasz – a NATO által is használt – haditengerészeti támaszpont van az Adriai-tengernél, így a tenger jól védettnek tekinthető; ugyanakkor kollégája, Ivica Mandic értelmetlen provokációnak nevezte az orosz műveletet, éppen a jól védett jellege miatt, mint mondta,

„ha csak egy rakétát kilőnek, abban a percben elsüllyesztik őket”.

Nem mellesleg az Adriai-tengerhez kapcsolódó országok mindegyike (Olaszország, Szlovénia, Horvátország, Montenegro, Albánia, Görögország) NATO-tag, egyszóval bekúszni az oroszlán barlangjába, és megcibálni a bajuszát mindenképpen igen merész lépésnek tűnik.

 

 

Nem mennek messzire

Az olasz La Repubblicának nyilatkozó vezérkari főnök, Cavo Dragone admirális interjúja alapján az elsősorban Olaszországra és a földközi-tengeri katonai mozgásokra specializálódott Itamilradar.com térképre is vitte a szemben álló nagyobb hadihajókat: eszerint a Harry Truman és csapásmérő csoportjával szemben hosszában, északról dél felé nézve felsorakozott a Split magasságáig felhajózott orosz Admiral Tributs nevű romboló, a Vasiliy Nikitich Tatishchev nevű megfigyelőhajó, a Varyag nevű cirkáló, valamint már a Jón-tenger vizein, de a bejáratnál az Admiral Grigorovich nevű fregatt.

Velük az említett anyahajón túl három olasz fregatt – a Bergamini, a Marceglia és a Libeccio – és a Longobardo tengeralattjáró néz farkasszemet, ugyanakkor értelemszerűen az oroszok sem érkeztek tengeralattjárók nélkül, ezek számáról azonban egyelőre nincsen információ. Ellenben az olasz légierő  ATR P–72A-ei és az amerikaiak Boeing P–8A-sai Sigonellából ugyancsak figyelemmel követik az orosz egységeket.

Az Itamilradar szerint napokkal ezelőtt az oroszok elhagyták az Adriai-tengert, és a szomszédos Jón-tengerre húzódtak vissza, szakértők pedig azóta is találgatják, mi lehetett a célja a műveletnek: az ukrán frontról való figyelemelterelés a provokációval, erődemonstráció, a saját és a NATO képességeinek tesztelése, esetleg ezek valamilyen egyvelege – olvasható a Mandiner cikkében.

 

 

(magyarnemzet.hu)

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Támogasd munkánkat egy lájkkal! Köszönjük!

Bayer Zsolt üzent Tóta W. Árpádnak: adj nekünk tanácsot, Árpád. Te tudsz mindent, te vagy az orákulum, te vagy a Tóta W., ha meg nem sértelek.

Az ellenzék sivalkodik, a kormány dolgozik: nőtt a foglalkoztatottak száma, alacsony a munkanélküliségi ráta