in ,

Orbán Viktor: este tízig kitoljuk a kijárási korlátozást, tovább maradhatnak nyitva a boltok

A miniszterelnök péntek reggel szokásos módon ismét interjút adott a Kossuth Rádió reggeli műsorának, a Jó reggelt, Magyarország!-nak.

A miniszterelnök péntek reggel szokásos módon ismét interjút adott a Kossuth Rádió reggeli műsorának, a Jó reggelt, Magyarország!-nak. A kormányfő beszélt a járvány jelenlegi helyzetéről, ismertette a legújabb adatokat. A kormányfő úgy fogalmazott, ha ebben az ütemben haladnak az oltások, akkor Magyarországon szabad nyár lesz, korlátozások nélkül, ugyanakkor kijelentette: egyelőre a brit mutáns miatt annyira rosszak az adatok, hogy azonnali nyitás nem lehetséges. Ismertette többek között, hogy a kijárási korlátozás 20 óra helyett 22 órakor kezdődik, a boltok tovább maradhatnak nyitva, ám át kell térni a négyzetméteralapú nyitvatartásra, tíz ember/négyzetméter alapon nyithatnak majd a boltok.

Orbán Viktor az interjút azzal kezdte, hogy ismertette a legfrissebb információkat, amelyek elhangoztak az operatív törzs ülésén. Állítása szerint nem az a kérdés, hogy mikor érjük el a járványcsúcsot, hanem hogy mikor kezdünk el lefelé menni onnan.

 

 

Az orvosaink, ápolóink emberfeletti munkát végezzek, köszönjük nekik

– mondta Orbán Viktor, aki szerint a tartalékokból nem állunk rosszul: több mint 1600 lélegeztetőgép van még. A miniszterelnök kijelentette: a brit mutáns miatt alakult ki a harmadik hullám, ez sokkal jobban fertőz, mint a korábbi variációk és sokkal veszélyesebb fajta. Úgy fogalmazott, hogy a brit mutáns már a fiatalokat is ledönti a lábukról, ezért nagyon veszélyes, és ezért kell betartani a járványügyi szabályokat.

Azért nem tudunk több embert beoltani, mert nincs elegendő vakcina

– jelentette ki Orbán Viktor, aki szerint bár nálunk is van baj, ám azok az országok, akik nem rendeltek keleti vakcinát és csak a Brüsszel által rendelt vakcinákkal tudnak oltani, ott hatványozottan nagyobbak a bajok. A miniszterelnök szerint a járvány legnehezebb időszakát éljük, az oltás a legfőbb ellenfél a vírussal szemben, áprilisban és májusban másfélszer annyi vakcinát tudnak majd beadni, mint márciusban.

Nincs bennem kétség, hogy szabad nyár lesz itthon

– válaszolta a nyitással kapcsolatos kérdésre a miniszterelnök. Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy hiba volt az uniós országok miniszterelnökeitől az a döntés a nyáron, amikor átengedték a nyugati gyógyszergyárakból való vakcinabeszerzést az Európai Bizottságnak. A kormányfő állítása szerint jobb lett volna, ha a tagállamok egyénileg oldják meg a beszerzést.

Inkább drágább vakcina kéne, de időben. Ezt az egészet elrontották

– mondta Orbán Viktor, aki szerint bár Brüsszel le tudta nyomni a vakcinák árát, ám láthatjuk, hogy a megrendelt adatok leszállítása már más tészta. Állítása szerint Szijjártó Péter már novemberben jelezte, hogy baj lesz a vakcinák ügyében, és már akkor jelezte: ez nem ideológiai és politikai kérdés. A miniszterelnök ismertette, hogy 400 ezer vakcina van jelenleg, amivel oltanak, 250 ezer orosz vakcina van a raktárakban, ezeket csak azután kezdik el beadni, hogy a tisztifőorvos megvizsgálta és feloldotta. Orbán Viktor elmondta, már több mint 1,8 millió vakcinát adtak be. Azt mondta még a kormányfő, hogy összesen 517 ezer oltás van még raktárban, ám azokat nem lehet eloltani, mivel azok második oltások.

Most tartunk ott, hogy az újraindításról lehet beszélni, de az azonnali újraindítás nem lehetséges. Amíg ilyen magasan van a fertőzés, addig nem lehet nyitni, ám átállunk a négyzetméteralapú rendszerre

– közölte a miniszterelnök, aki szerint tíz négyzetméterre jut majd egy ember a boltokban, amelyeknek a nyitvatartása 19 óráról 21 órára módosul, a kijárási tilalom pedig 22 órától lép életbe. A részletszabályokat még mindig tárgyalja az operatív törzs, azok a holnapi Magyar Közlönyben lesznek nyilvánosak. Orbán Viktor szerint, amíg a 65 év felettiek nincsenek beoltva, addig nem lehet nyitni. Ismertette, hogy a 65 év feletti regisztráltak 71 százalékát sikerült már beoltani. Úgy fogalmazott, hogy a várandós nőket a Pfizerrel és a Modernával oltják majd. Orbán Viktor azt mondta, az iskolák esetében az ott dolgozókat kell beoltani, nincsenek könnyű helyzetben a pedagógusok. A miniszterelnök kijelentette: ha vissza akarjuk engedni a gyerekeket az iskolába, akkor mindenképp be kell oltani a tanárokat és az ott dolgozókat. A kormányfő elmondta: a 112 ezer regisztrált iskolai dolgozóból 20 ezret már beoltottak. Állítása szerint a többieket április 10-ig be lehet oltani, így valószínűleg április 19-én nyithatnak az iskolák és óvodák.

A magyar oltási kapacitás nagyon jó, és több százezer embert be lehetne oltani, ha lenne vakcina. A háziorvosok elsöprő többsége mindent megtesz a betegek érdekében. Az egy-egy kirívó eset kivétel, és a háziorvosok erőn felüli munkát végeznek. Oltópontunk bőségesen van, csak vakcina nincs elegendő

– mondta a miniszterelnök, aki szerint az fog történni, amit Müller Cecília mond és amit ő. Úgy fogalmazott, hogy mindenki frusztrált és szabadulna már. A miniszterelnök mindenkit arra kért. hogy feltételezzen jóindulatot a döntéshozók részéről.

Ne csak türelmesek legyünk, hanem próbáljunk jóindulatot feltételezni is. Biztosan mondhatom, hogy szabad nyarunk lesz, de lehetnek olyan rendezvények, ahova csak védettségi kártyával lehet majd menni. Minden európai uniós országot megelőzően válik szabaddá az élet Magyarországon

– közölte. A miniszterelnök az interjút azzal zárta: nem azért halnak meg az emberek, mert az orvosok nem foglalkoznak velük, hanem mert a vírus halálos.

 

(Bokor Gábor, pestisracok.hu)

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Trombitás Kristóf: a Telex egy cseh milliárdos propagandalapja

Troll: végre büntetik a magyargyűlöletet! Tóta W. rottyon – Videó