in

Pörög a magyar gazdaság – Ömlik a (német) pénz a magyar gazdaságba

A Magyar Nemzeti Bank nemrégiben közölt egy részletes kimutatás

A Magyar Nemzeti Bank nemrégiben közölt egy részletes kimutatást, amelyben a most zajló hazai nagyberuházásokat veszi sorba. A lista elején a már közismert autóipari gigaprojectek találhatók. De a második helyen ott árválkodik a MOL nagyberuházása, amelyről viszonylag kevés hír jelent meg. Ezt a német ThyssenKrupp-al alakított közös vállalat műanyag gyártásához alkalmas alapanyagokat fog előállítani. Megjelennek a listán még gyógyszeripari cégek, de az igazán domináns szereplők a már említett autóipar, Mercedes, BMW. Egyébként összesen mintegy 2000 milliárd forint nagyságrendben zajlanak ipari nagyberuházások hazánkban. Elképesztő szám, jó hallani.

 

 

A táblázatból kitűnik, hogy hazánkba főleg német cégek fektetnek be és meghatározzák a magyar ipar fejlődését. A kormány majd minden esetben komolyan közreműködik a beruházásokban és a lehető legkülönfélébb módon ösztönzi az új gyárak és üzemek létrejöttét. Ez a munka elsősorban Szijjártó Péter külgazdasági miniszter kezében összpontosul. A jelek szerint eredményesen, hiszen a Magyar Nemzeti Bank szerint hazánkban jelenleg összesen mintegy 2000 milliárd forintos tőkével zajlanak nagyberuházások.

Csak a BMW évi 0,5 százalékkal növeli a GDP-t

Ez egy elképesztő szám és jövőbeli gazdasági növekedés kapcsán biztató. Az MNB szerint például csak a BMW évi 0,5 százalékkal növeli majd a GDP-t. Ez is azt mutatja, hogy nem helytálló azon kritikusok álláspontja, akik a magyar gazdaság bővülését az uniós forrásokra vezetik vissza.

Sőt inkább az ellenkezője igaz, az export és a növekedés nagyobb része piaci szereplők tevékenységéhez köthető.

Alábbi táblázatunkban a 10 legnagyobb beruházásról mutatunk adatokat az MNB alapján.

 

 

 

(forrás:pestisracok.hu)

Figyelem! – Kedden szavaz a parlament a Sargentini-jelentésről

Kurz szerint az álcivilek a csempészekkel együtt szállítják Európába a migránsokat