in ,

Kurz szerint az álcivilek a csempészekkel együtt szállítják Európába a migránsokat

Sebastian Kurz osztrák kancellár a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német napilapnak adott interjújában azzal vádolta a Földközi-tengeren migránsokat mentő civil szervezeteket, hogy Európa szívébe akarják vinni az illegális bevándorlókat

Nem állapot, hogy néhány nem kormányzati szervezet meghiúsítsa a huszonnyolc európai állam és kormányfő világos célját. Nem csak az vezérli őket, hogy életeket mentsenek, hanem hogy a csempészekkel közösen embereket vigyenek Közép-Európába – jelentette ki Kurz a FAZ vasárnapi számában megjelent interjújában. A néppárti kancellár kiemelte az SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) francia segélyszervezetek által üzemeltetett Aquarius 2 nevű mentőhajó ügyeit. A politikus hangsúlyozta, hogy az olyan hajók, mint az Aquarius igyekeznek megelőzni a líbiai parti őrséget a tengerre szálló migránsok kimentésében, ami szerinte abszurd szituációkhoz vezet. Kurz kiemelte, hogy amennyiben nem európai, hanem líbiai vagy egyiptomi hajók végzik a mentést, úgy fel sem vetődnek bonyolult jogi kérdések.

 

 

Tiltakozunk Sebastian Kurz kancellár a tengeri mentést végzők ellen előhozott vádjaival szemben, amelyek semmilyen formában nem tükrözik a tényeket és a valóságot a Földközi-tengeren – reagált Kurz interjújára szombat este az Orvosok Határok Nélkül. Az MSF közleménye szerint könnyű a humanitárius segítséget nyújtókat hibáztatni, ez azonban mindössze eltereli a figyelmet az EU és az uniós soros osztrák elnökségének kudarcáról, hogy végre emberséges bánásmódban részesítsék az Európába igyekvő menekülteket, menedékkérőket és migránsokat. A civil szervezet szerint Kurz vádjai alaptalanok, mivel az Aquarius 2, amely jelenleg Marseille-ben horgonyoz, mentési bevetésein a nemzetközi és a tengerjog alapján jár el, így nem követ el jogellenes cselekedeteket. Az MSF hozzátette: mindez azt jelenti, hogy a kimentett embereket nem vihetik vissza egy konfliktus dúlta országba, vagyis Líbiába, ahol a menedékkérők riasztó mértékben ki vannak téve az erőszaknak és kizsákmányolásnak.

 

Az Orvosok Határok Nélkül ezért felszólítja az osztrák kancellárt és más uniós döntéshozókat is, hogy találjanak emberséges megoldásokat a veszélyben lévők számára ahelyett, hogy a menekültek és migránsok visszaszállítását támogatnák a líbiai pokolba.  Az Aquarius 2 az utóbbi hónapokban többször is a sajtófigyelem központjába került. Augusztus 20-ig a hajó Aquarius néven hajózott, s miután a gibraltári hatóságok törölték nyilvántartásukból, a hajót átnevezték és Panamában jegyeztették be. Panama szeptember végén a nemzetközi jogi eljárások megsértésére hivatkozva úgy döntött, hogy bevonja a hajó regisztrációját. A FAZ szerint a gibraltári és a panamai hatóságok döntésére az olasz vezetés nyomására került sor. Matteo Salvini olasz belügyminiszter június közepén kitiltotta az olasz kikötőkből a mentőhajót. Az Aquarius akkor több mint hatszáz menedékkérőt szállított a fedélzetén, és Málta sem fogadta a hajót. Az Aquarius sorsa végül két nappal később rendeződött: olasz hajók segítségével mindenkit átszállítottak a spanyolországi Valenciába. Egy hónapra rá már Aquarius 2 néven a hajó a Líbia előtti nemzetközi vizeken az észak-afrikai állam parti őrségének mentési övezetében újabb migránsokat vett fel. A parti őrség felszólítása ellenére az Aquarius 2 kapitánya elutasította az emberek átadását azzal az indoklással, hogy a nemzetközi jog alapján hajótörötteket a legközelebbi biztonságos kikötőbe kell szállítani, ami Líbia esetében nem adott.

Forrás: MTI. Fotó: PS

(forrás:pestisracok.hu)

Pörög a magyar gazdaság – Ömlik a (német) pénz a magyar gazdaságba

Hivatalos: Az ukrán kormány magyarellenes támadásai mögött Soros emberei állnak