in

WHO: eleget tesztel Magyarország!

A magyar védekezést méltatta a WHO tisztviselője

Ledia Lazeri, az egészségügyi világszervezet, a WHO budapesti irodavezetője arról beszélt a Klubrádiónak, hogy elég koronavírustesztet végeznek el Magyarországon, és sikerült elkerülni a fertőzés világszerte látott ugrásszerű növekedését. A Hír TV-ben elmondta, a WHO stratégiai útmutatását alkalmazzák Magyarországon is, amely leírja mi alapján kell priorizálni a teszteket, írja az Origo.

Amit mi látunk: Magyarországon nem növekszik a megbetegedések száma exponenciálisan, ellenben azzal, hogy szinte mindenhol a világon így van. Naponta kevesebb, mint 10 százalékkal nő az esetek száma, ami tehát nagyon messze van az exponenciális növekedéstől

– jelentette ki Ledia Lazeri.

Tegnap Orbán Viktor kormányfő Facebook-oldalán közzétett videójában közölte, hogy mire a járvány eléri a csúcspontját (szakemberek május 3-ára teszik ennek időpontját) 5 ezer lélegeztetőgép fog rendelkezésre állni, számuk később 8 ezerre fog nőni. A kormány egyúttal elrendelte az ágykapacitások 60 százalékának felszabadítását a kórházakban.

Ez utóbbival kapcsolatban Lazeri úgy fogalmazott,

Magyarország nagyon jól teszi, ha biztosítja a maximális kapacitást szükség esetére. De, van remény arra, hogy nem lesz szükség erre a maximum kapacitásra.

Ezzel együtt szerinte Magyarország “már el is kerülte” a fertőzések exponenciális növekedését. “A többi országgal való összevetés is ezt mutatja, hiszen hat hét telt el a fertőzés kitörése óta. Tehát az adatok arra engednek következtetni, hogy Magyarországnak sikerült menedzselnie, hogy elkerülje az exponenciális növekedést.”

A Hír TV-ben arról beszélt, a magyar kormány lépései nagyon következetesek, hiszen már kezdetekkor megtette azokat az intézkedéseket, amik a szociális távolságtartásra vonatkoznak, tájékoztatta a közösséget a védekezés és a higiénia szabályairól és már a járvány kitörése előtt fenntartott kórházi ágyakat a betegek számára, valamint a tesztelések is időben megkezdődtek, amelyek száma exponenciálisan növekszik az elmúlt hetekben. Amit Magyarország tesz az összhangban van WHO és az ECDC javaslataival, ajánlásaival.

A Magyarországon elvégzett tesztelési mennyiséget is méltatta mindkét médiumban a WHO budapesti irodavezetője. “A WHO szerint, az lenne az optimális, ha minden egyes kimutatott és igazolt fertőzés mellett 10 tesztet tudnának elvégezni.

Magyarországon ez az arány magasabb: 1 az 30-hoz, és miden jel arra utal, hogy ezek a tesztek megbízhatóan szűrik ki a pozitív eredményeket

– mondta a Klubrádióban. A Hír TV-nek azt mondta, a WHO stratégiai útmutatását alkalmazza Magyarország, amely leírja mi alapján kell priorizálni a teszteket.  Különböző forgatókönyvek léteznek, amelyek országonként változnak, sőt egyes országon belül több forgatókönyv is elképzelhető az ország területi adottságai alapján. A WHO szerint, a tesztelés módszertanát az adott helyzethez kell alakítani, ezért nem indulhatnak ki a tesztek számából és oszthatják le egy ország teljes területére, hiszen a fertőzés mértéke területenként változik. Hangsúlyozza azonban, hogy megfelelő az az arány, ha minden pozitív esetre 10 negatív teszt jut.

A korlátozások feloldásával kapcsolatban a WHO óvatosságra inti az országokat, hiszen nem tudható, hogy pontosan mi várható, mivel ez az első koronavírus világjárvány. Elképzelhető, hogy lesz még egy hullám, de lehetséges forgatókönyv az is, hogy a vírus jelen marad egy bizonyos szintig, amíg nem lesz meg a megfelelő vakcina, illetve a legpozitívabb eshetőség, ha sikerül teljesen legyőzni.

A WHO szerint, a járvány lecsengésének elejére kész lesz a használható oltóanyag, és már folyik egy új teszt bevezetése is, amely képet ad arról, hogy mennyire tud védekezni a tesztelt immunrendszere a koronavírussal szemben. Sőt, azt is kimutatja, hogy találkozott-e már a vírussal, és mondjuk, tünetmentesen végig is ment-e rajta.

Forrás: HírTV/Origo; Fotó:MTI/Koszticsák Szilárd

 

 

(pestisracok.hu)

 

Oszd meg másokkal is!

Már meg is trollkodták Szabó Tímea kínos felszólalását – Videó

Bréking! Kiszivárgott hangfelvétel: mindenki be van oltva a vírus ellen a Fehér házban??? – Videó