in

Vicces gyerek ez a Botka: milliókat kér cserébe a közérdekű adatokért

 

Döbbenetes összeget, több mint 36 millió forintot kér a Botka László vezette szegedi önkormányzat a közérdekű adatokért.

A TV2 hírműsora, a Tények ugyanis szerette volna megtudni, hogy kivel, milyen összegben, milyen tárgyban kötöttek szerződéseket 2010 óta. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint ezekért a közérdekű adatokért nem lenne szabad elkérni ilyen magas összeget – írja az Origo.

A csatorna a szegedi önkormányzathoz, valamint több városi céghez is fordult közérdekű adatigényléssel.

A lap szerint arról érdeklődtek az önkormányzatnál és a hozzá kötődő vállalkozásoknál, hogy kivel, milyen összegben és milyen tárgyban kötöttek szerződést 2010 óta. Volt, aki nem is válaszolt, mások azzal érveltek, hogy ilyen adat nem áll rendelkezésre, és nem is készítenek.

Azonban a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóság álláspontja szerint a szerződések adatait tartalmazó táblázat elkészítése nem új adat előállításának minősül, kizárólag az adatigénylő által kért formának.

Ezt követően hivatalosan kikérték a szerződések másolatát is, ám több esetben ezt is megtagadták.

Itt már különleges indoklásokkal is találkoztak. A cégek egy része üzleti titokra hivatkozott, de volt olyan is, aki arra, hogy a könyvelője szabadságon van. A többiek viszont pénzt kértek, összesen több mint 36 millió forintot. Az adatvédelmi biztos szerint

minden önkormányzat és önkormányzati cég között köttetett szerződésnek nyilvánosnak kell lennie.”

A fizetős közérdekű adatigénylést két évvel ezelőtt vezette be a kormány, a szabályozást akkor az az MSZP bírálta a legjobban, akiknek most a miniszterelnök-jelöltje Botka László, aki egyben Szeged polgármestere.

Ez nem más, mint a tolvajokat védő jogszabálytervezet, aminek semmi más célja nincs, mint hogy az átláthatatlanságot elősegítse”

– mondta akkor az MSZP-s politikus.

A TV2 kérését elutasító és hihetetlen összegeket követelő szegedi cégekkel szemben peres eljárásokat indítottak, azonban a Szegedi Járásbíróság azért utasította el keresetüket minden estben, mert szerintük a cégek gazdálkodásának és üzletmenetének a teljes megismerésére irányul a kérés, és nem a közügyek átláthatóságát szolgáló adatkérés.

Azt továbbra sem tudni, hogy a közérdekű adatigényléseket akadályozó szegedi önkormányzat mit akar elrejteni a nyilvánosság elől.

A Szeviép-ügyből annyi látható, hogy magának Botka Lászlónak is lehet titkolnivalója ezekben az esetekben – figyelmeztet az Origo.

Ismeretes, korábban több mint 34 milliárd forintnyi közbeszerzést nyert a szocialista kormányok alatt a 11 milliárdos adósságok miatt később csődbe ment Szeviép. A botrányos építési vállalkozási cég ezer szálon kötődik Botka Lászlóhoz és a szocialistákhoz. Bár Szeged polgármestere előbb a TV2 Tények hírműsorának, majd a Népszavának is tagadta, hogy a Szeviéppel a város szerződéses kapcsolatban lett volna, de

ebből egy szó sem igaz, mivel több projektet is a később bedőlt céggel végeztettek el, összesen 9 milliárd forint értékben.
forrás: 888.hu

Marine Le Pen és Putyin találkoztak

Amikor egy üveg vagy doboz kólát elfogyasztasz, tudod, hogy valójában mi történik a testedben?