in

Végre megszólaltak! A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke felháborítónak tartja a bíróság döntését a Jézust ábrázoló karikatúra ügyében

Fel van háborodva az MKPK

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke felháborítónak tartja, hogy a bíróság kedden első fokon elutasította Vejkey Imrének, a KDNP frakcióvezető-helyettesének a Jézust és Müller Cecília országos tisztifőorvost ábrázoló karikatúra miatt indított keresetét. A PestiSrácok.hu keddi cikkében azt írta, az ügyben eljáró Gál Zsófia Lívia bírónő ugyanis mosolyogva megjegyezte, hogy a karikatúra jópofa, amelyet véleménye szerint az átlag magyar állampolgár viccként fog fel .

Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szerdán azt közölte: a 2020 tavaszán megjelent karikatúra blaszfémikus ábrázolásával a keresztény értékrendszert gúnyolta ki, emellett a pandémia alatt munkáját végző, keresztény tisztifőorvost is gúny tárgyává tette. Az MKPK elnöke megdöbbentőnek nevezte azt is, hogy a szerinte keresztényellenes karikatúra arcátlan módon egy szakmai díjat kapott néhány hónappal ezelőtt. Még felháborítóbbnak tartja, hogy a bíróság első fokon keddi sajtóhírek szerint a többi között azzal utasította el a jogi keresetet, hogy a karikatúra jópofa. Megjegyezte, a hírek szerint a perben az is elhangzott érvként, hogy a karikatúra nem irányult a katolikus közösség ellen, csupán a politikai véleménynyilvánítás eszköze volt.

Veres András hangsúlyozta, a püspöki konferencia elnökeként szeretné világossá tenni: felháborítónak és diszkriminatívnak tartják, hogy politikai célra használjanak fel vagy jópofának nevezzenek bármely olyan írást vagy rajzot, amely a keresztény vagy bármely más vallási közösséget méltóságában sérti, megalázza vagy alapvető értékeit, jelképeit gúny tárgyává teszi. A Jézust és Müler Cecíliát ábrázoló gúnyrajz 2020 áprilisában jelent meg a Népszavában. A karikatúra miatt Vejkey Imre személyiségi jogi pert indított a lap ellen az alaptörvény és a polgári törvénykönyv alapján.

(pestisracok.hu)

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Elfogadhatatlan, hogy 25 százalékkal dráguljon egy év alatt a Lánchíd felújítása!

Döbbenet: Jourová máris fenyegetőzik: az Orbán-kormány próbálkozhat időhúzással, de a fájdalmas retorziókat nem tudja elkerülni