in ,

Végnapjait éli az MSZP – A teljes csicskulás előtt van a párt

Válságban az MSZP

Végnapjait éli az MSZP

 

Kunhalmi Ágnes megválasztása esetén borítékolható, hogy a jelenlegi formában nem fog fennmaradni a szocialista párt, és valamilyen ernyőszervezet alá becsatornáz más ellenzéki pártokat – mondta Deák Dániel a Kossuth Rádió 180 perc című adásában.

A majális megmutatta, hogy nincs előrelépés a baloldalon, a párt rendezvényén nem volt központi felszólaló, a párt fővárosi elnöke, Kunhalmi Ágnes pedig a baloldali pártok összefogásáról, hatalomtechnikai alkukról beszélt – mondta Deák Dániel, a Figyelő főmunkatársa.

Úgy vélte, hogy a szocialisták nem tudták összeszedni magukat a választások után, és arra számít, hogy a szocialisták támogatottságának csökkenését mutatják majd a hamarosan megjelenő közvélemény-kutatások.

Deák Dániel az ellenzéki pártok kudarcának egyik okát abban látja, hogy az alkuk és a saját elvek feladása rossz választás, példaként hozta fel az LMP-t, amely tíz százalékon állt a választás előtt.

A szocialisták támogatottságának folyamatos csökkenését abban látja, hogy a párt a társadalmi elvárásokkal szemben politizált az elmúlt tíz évben. A 2008-as válság után nem a multinacionális cégeken, hanem az embereken kezdték a megszorításokat, majd a bevándorlás ügyében is a brüsszeli elit elvárásait lesték.

Az MSZP egymilliós tábora 2014 óta hétszázezerre csökkent, vagyis egy nagy baloldali néppártból középpárttá süllyedt, vidéken és a fiatalok körében pedig már szinte nem is létezik – mondta Deák.

 

Válságban az európai baloldal is

Úgy vélte, hogy a  magyar baloldalt a nyugat-európai baloldal válsága is sújtja, a német szociáldemokrata párt támogatottsága történelmi mélypontra süllyedt, Ausztriában és Olaszországban ezek a pártok elvesztették néppárti jellegüket, és ezen a bevándorlási válság csak tovább rontott.

Míg a jobboldali pártok 2015-óta folyamatosan erősödtek Európa-szerte, addig több országban a hagyományos baloldali pártok a parlamentbe való bejutásért és az életben maradásért küzdenek, és Magyarországon is erről van szó. Már nem az a kérdés, hogy a MSZP váltópárt, hanem, hogy  életben tud-e maradni.

Deák Dániel szerint  az MSZP-ben vannak fiatal politikusok, de hiányzik a rutinjuk és a tapasztalataik, valamint az elveik, amelyekre lehetne építeni egy komoly hagyományokkal rendelkező baloldali pártot. Az elnöki poszt várományosa, Kunhalmi Ágnes egyértelműen az összefogás mellett érvelt, ő inkább liberális politikus. Megválasztása esetén borítékolható, hogy a jelenlegi formájában nem fog fennmaradni a párt, és ernyőszervezet alá csatornázza be ellenzéki pártokat.

 

Kovács László: Senkit nem érdekelt az MSZP programja

Az ellenzéki pártok az elmúlt napokban megbeszélést folytattak az időközi választásokon történő indulásuk összehangolásáról. Kovács László  a Kossuth Rádió 180 perc adásában egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy előrelépésnek tekinti a megbeszéléseket.

Az ellenzéki pártok érhető módon az összefogásra helyezték a hangsúlyt a választások előtt, mivel hat-hét párt indult egy fideszes jelölttel szemben – mondta az MSZP volt elnöke.

Az MSZP-nek van egy rövid 20 oldalas programja, de ez „senkit sem érdekelt az elmúlt hónapokban”, mindenki a visszalépésekről és összefogásról beszélt – sorolta a választási kudarc okait, majd hozzátette, hogy ehhez az igazságtalan választási rendszer is hozzájárult,  amely „eltorzította” az arányokat.

Egy kérdésre válaszolva Kovács László elmondta, hogy nem lát abban kivetnivalót, hogy a párt a hátán bevitte az egyszázalékos támogatottságú Párbeszédet a parlamentbe, és „kölcsönadott” egy politikust, hogy meglegyen a párt frakciója.

 

Tapasztalt, tisztességes szakértőkre van szükség

Kovács László elmondta, hogy a párt választmányi ülésén és a kongresszus előtt is ismerteti véleményét a választási eredményekről, és felvázolja a különbségeket a párt 1998–2002 és 2014–2018 közötti munkájáról.

A 1998-as vereség után a szocialisták nagy figyelmet fordítottak a médiára, a párt alapszervezeteire, a vidékre, az értelmiségi háttérre – sorolta a különbségeket.

Hangsúlyozta annak a fontosságát, hogy egy pártlistára olyan politikusok kerüljenek, akik egy-egy területen is szakértők. A leendő elnökségi tagok és jelöltek kiválasztásánál fontos szempont a tapasztalat és a teljesítmény, valamint a megkérdőjelezhetetlen tisztesség – fogalmazott.

 

(forrás:www.hirado.hu)

 

A beszélgetés itt meghallgatható:

 

Sváby botrány – “B.sszál otthon a férjeddel”, ilyen trágárul beszél egy nővel Sváby András

50%-os reálkereset növekedés? Lehetséges