in ,

Vége! Megbukott a balos libsi észt kormánykoalíció

Felbomlott a Kaja Kallas miniszterelnök vezette liberális Reformpárt és a baloldali Észt Centrumpárt koalíciója pénteken.

“Észtországnak most van leginkább szüksége közös értékeken alapuló, működőképes kormányra. Az európai biztonsági helyzet miniszterelnökként nem teszi számomra lehetővé az együttműködés folytatását az Észt Centrumpárttal” – jelentette ki Kallas egy rádiós interjúban Tallinnban. Kallas javaslatára Alar Karis államfő felmentette a kabinet hét, centrumpárti miniszterét.

Remélem ezt a lépést továbbiak követik, amelyek visszavezetik Észtországot egy működőképes kormányhoz

– hangsúlyozta Facebook-üzenetében a kormányfő.

A reformpárti-centrumpárti kormány 2021 januárjában alakult meg. A most leváltott centrumpárti miniszterek feladatait ideiglenesen – az új koalíció megalakulásáig – a kabinet más tagjai veszik át. Kallas ennek érdekében tárgyalásokat jelentett be az észt szociáldemokratákkal, valamint a konzervatív Isamaa párttal. A Reformpárt jelenleg kisebbségben kormányoz, mindössze 34 képviselője van a 101 fős törvényhozásban.

A kormánykoalíció felbomlásához a család- és gyermektámogatási törvényjavaslat körül kibontakozott hatalmi harcok és viták vezettek. A Centrumpárt ugyanis a kezdeményezés megvalósításához összeállt az ellenzékkel, valamint megakadályozta egy, a kabinet által jóváhagyott, az iskola-előkészítő oktatásról szóló törvényjavaslat elfogadását a parlamentben.

Forrás: MTI

(pestisracok.hu)

 

 

Add tovább!

Agyhalál – Európa legpocsékabb, leghitványabb főpolgármestere még több biciklit és még több bicikliutat akar

Dőlt a pénz a 444.hu kiadójához is – A Magyar Jeti Zrt. az elmúlt öt év legnagyobb árbevételét érte el 2021-ben