in

Várólisták és csöpögő csapok helyett – Hét milliárdból újul meg a fontos budapesti kórház – a szocik be akarták zárni!

Na, ugye

2007-ben az MSZP-SZDSZ kormány kimondta a Szent Rókus Kórház halálos ítéletét, be akarták zárni nem csak Magyarország, de Európa egyik legrégebben működő, nagyhírű kórházát. Az Orbán kormány ezzel ellentétben – hét milliárd forintból – világszínvonalúvá fejleszti az intézményt.

A budapesti Szent Rókus Kórház Európa egyik legpatinásabb, legrégibb egészségügyi intézménye. 1798 óta szolgálja a betegek gyógyítását
A budapesti Szent Rókus Kórház Európa egyik legpatinásabb, legrégibb egészségügyi intézménye. 1798 óta szolgálja a betegek gyógyítását

Jelentős fejlesztés előtt áll a Szent Rókus Kórház, amely idén 406 millió forintot, hosszú távon további mintegy 7 milliárdot fordíthat fejlesztésre az Egészséges Budapest Program keretében. Ezt közölte Bajkai István Erzsébetváros alpolgármestere, választókerületi elnök, országgyűlési képviselőjelölt budapesti sajtótájékoztatóján.

Idén 406 millió forint áll rendelkezésre az intézet fejlesztésére. Ebből 200 millió forintot orvosi műszerekre fordíthatnak, és elsősorban az egynapos sebészeti ellátást fejlesztik.

Emellett az intézet lehetőséget kap arra, hogy 206 millió forintos keretből megtervezze a következő években a mintegy hétmilliárdos költségvetésből megvalósuló fejlesztését.

A hétmilliárd forintos hosszútávú fejlesztés során a kórházban járóbeteg ellátási részleg, és tíz kezelőhelyes dialízis centrum kialakítása, illetve fejlesztése valósulhat meg. A fejlesztés során a kórházban korszerű 2-4 ágyas komfortos kórtermeket, ezen belül 150 ágyas kardiológiai rehabilitációs centrumot és 50 ágyas gasztroenterológiai rehabilitációs profilú, illetve 90 ágyas krónikus belgyógyászati osztályt alakíthatnak ki.

Továbbá központi műtőblokkot, az egynapos sebészeti centrum számára négy sebészeti és 2 szemészeti műtőt, valamint a hozzá tartozó fektetőket és kiszolgáló tereket alakítanak majd ki. Az intézetben endoszkópos labor, gyógyszertár valamint új, 500 adagos konyha is lesz.

Az intézet rendelő részén 50 ágyas ápolási osztályt, igazgatás, gazdasági és műszaki irodákat alakítanak ki, és felújítják a közösségi WC-ket.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár a fejleszés kapcsán arra emlékezettett, hogy az mszp-szdsz kormány 2007-ben megküldte a kórháznak a “halálos ítéletét”, de néhány maroknyi ember kitartó munkával elérte, hogy az intézet megmeneküljön. Ma már nem a bezárás, hanem a fejlesztés a cél.

Göböl Zsolt, a Szent Rókus Kórház főigazgatója elmondta, az intézet Európa egyik legrégebbi kórháza, 1798-ban adták át, és az egyetlen magyar kórház, amely bekerült a magyar örökség aranykönyvbe. Céljuk, hogy magas szintű egynapos sebészeti centrum alakuljon ki megfelelő műszerezettséggel, hiszen évente több mint negyvenezer műtétet végeznek.

(forrás: doktorbubo.blogstar.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Lopcsányi – Hatalmasat tévedett a titkos számlákkal lebukott Gyurcsány Ferenc

Magyar bravúr! – Óriási meccset nyert Fucsovics és Balázs a tavalyi döntős belgák ellen