in ,

VÁLASZTÁSOK – A bevándorlásellenes Janez Jansa a legesélyesebb Szlovéniában

Marinko Banjac szlovén politológus szerint a vasárnapi választások legnagyobb esélyese a bevándorlásellenes, jobboldali Janez Jansa

Marinko Banjac szlovén politológus szerint a vasárnapi választások legnagyobb esélyese a bevándorlásellenes, jobboldali Janez Jansa, akit hiába próbált meg a liberális ellenzék lejáratni, a támogatottsága csak tovább nőtt az elmúlt hónapokban.

 

Pénteken volt a szlovén parlamenti választások kampányának utolsó napja. Az egész kampány fő témája a migráció volt, ez foglalkoztatta leginkább a közvéleményt. A jelek szerint migrációt elutasító Janez Jansa lesz Magyarország nyugati szomszédjának következő miniszterelnöke.

Marinko Banjac politológus a Vecer című napilapnak adott interjúban az egész kampányt gyengének értékelte, elmondása szerint a pártok programja nem jutott el az emberekhez, mert a média főleg azzal foglalkozott, hogy ki szerezhet mandátumot és ki kivel lép majd koalícióra a választások után.

A Janez Jansa volt miniszterelnök vezette ellenzéki jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) kampánya főleg a migráció megállítására épült.

Fotó: AFP

Szlovéniában sem hazudtolta meg magát a baloldal: nem támogatják Jansát, mert az elutasítja a bevándorlást. A balliberális portálok azzal estek neki a volt miniszterelnöknek (Janez Jansa 2004 és 2008 között egyszer már vezette Szlovéniát), hogy a politikáját Magyarországról „importálta”.

A szakértő szerint annak ellenére, hogy folyamatos támadások érték a politikust, nemhogy vesztett a népszerűségéből, de az utolsó adatok szerint még növelni is tudta azt.

Jelenleg nincs kétség afelől, hogy megnyeri a választásokat. Jansa meghatározta a kampányt, a baloldali pártok pedig elhalványultak mellette. Jansa két nappal a választások előtt maga mögött tudhatja a szavazati joggal rendelkező állampolgárok valamivel több mint negyedét”

– vélekedett Banjac.

Vecer és a Dnevnik című napilapok által a héten készített felmérés eredménye szerint jelenleg 25,5 százalékkal az SDS áll az első helyen, a másodikon pedig 13,7 százalékkal Marjan Sarecnek, Kamnik város polgármesterének nemrég alapított pártja, a Marjan Sarec Listája (LMS).

A harmadik hely a jelenlegi kormánykoalíció baloldali tagjáé, a Szociáldemokrata Párté (SD) mintegy 12,5 százalékkal.

Sarecről a kampány során kiderült, hogy mondanivalójának nincs tartalma, vagy az legalábbis nem jut el az emberekhez. Ez abból is látszik, hogy a kampány során egyre nőtt a különbség az LMS és az SDS között. A kampány elején még mindkettő 12 százalék körül állt”

– elemezte a szlovén helyzetet a politológus.

(forrás: Bokor Gábor, 888.hu)

HOPPÁ! – Morvai Krisztina: Üzenem Dúró Dórának, vissza ne adja mandátumát!

Budapesten is tüntetést tartanak Tommy Robinsonért