in

Választási csalás? – Hívja forró drótunkat, ha visszaélést tapasztal!

Bárhogy is alakul a választás, az biztos, hogy utána az egyik legnépszerűbb téma az lesz: volt-e csalás és ha igen, ki csalt?

Bárhogy is alakul a választás, az biztos, hogy utána az egyik legnépszerűbb téma az lesz: volt-e csalás és ha igen, ki csalt? A Kövér Lászlóval készített interjúnkban is szóba hoztuk, hogy Hódmezővásárhelyen például gyanúsan sok, eddig inaktív szavazót tudott elvinni az urnákhoz a jobbikos háttércsapat, s azóta sem derült ki pontosan, hogy hogyan csinálták. Mivel a tiszta választás a demokrácia alapja, a PestiSrácok.hu telefonos forró drótot indít holnapra, remélve, hogy annak segítségével olvasóink is képet kapnak arról, miben mesterkedni egyesek.

Ha gyanús jeleket, visszaélést tapasztal, a választás napján 10 órától este nyolcig hívja a 06-20-515-2661-es telefonunkat, vagy írjon a [email protected] címre. Fontos, hogy portálunk csak tájékoztat a gyanús jelekről, tendenciákról és minden visszaélést hivatalosan is be kell jelenteni a helyi választási bizottságnál! 

Az alábbiakban Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója összegezi kérésünkre, hogy mire kell odafigyelni a választás napján és hogyan lehet jogorvoslatot szerezni.

Fontos, hogy odafigyeljünk magunkra és egymásra!

A szavazókörbe lépve, de a szavazókör környékén is, ne csak saját magunkra figyeljünk, hiszen szavazóként jogunk van leleplezni a csalásokat. Az első dolog, amit ellenőriznünk kell, mielőtt ikszelésbe kezdünk, a pecsét. Fontos odafigyelni, hogy a szavazólap le legyen pecsételve, és a pecsét a megfelelő helyen legyen. Ha a pecsét színes, akkor látszani fog, ha megpróbálták fénymásolni, ha fekete, akkor pedig érdemes közelebbről vetni egy pillantást rá.

 

 

Ki lehet díszíteni a szavazólapot, de nem ajánlott

A híresztelésekkel ellentétben firkálni lehet a szavazólapra, sőt még a trágár kifejezések ráírása sem törvényellenes, arra azonban figyelni kell, hogy a firka ne érjen bele a körbe. Törcsi Péter szerint ez azonban nem ajánlott, hiszen nem biztos, hogy minden bizottság értesült azokról a nemzetközi ítéletekről melyek szerint a dolog nem jogsértő, így érdemes inkább elkerülni a félreértéseket, és arra használni a szavazólapot, amire való: behúzni az ikszet a kívánt párt/jelölt nevéhez.

Egy szavazat egyébként akkor érvénytelen, ha nincs a párt, vagy a jelölt neve melletti körben egy két egymás metsző vonal. Törcsi Péter felhívta a figyelmet arra is, hogy nem szabad a kört besatírozni, vagy csak egy vonalat húzni, és természetesen nem lehet több pártra, jelöltre szavazni sem.

Ha valaki esetleg véletlenül elrontaná a szavazólapját, akkor egy alkalommal lehetősége van cserét kérni. Ez egyébként arra is jó, hogy a kiszolgáltatott szavazók ne hagyják magukat belekényszeríteni egy olyan véleménynyilvánításba, amellyel nem értenek egyet (például, ha megzsarol a főnök, vagy a feleség, és arra kérik, hogy fotózzuk le a szavazólapot, hogy bizonyítsuk, tényleg a DK-ra szavaztunk). Ilyen esetben nincs más teendő, mint beikszelni az elvárt pártot/jelöltet, lefotózni, majd érvényteleníteni a szavazólapot, újat kérni, majd arra azt ikszelni, amit a szívünk diktál.

A szelfizés és Facebookozás nem ajánlott

Ami viszont tilos, az a szelfizés, vagy fotó készítése. Ezt még akkor is érdemes megfogadni, ha az ember egyedül van a szavazófülkében, ugyanis ha kikerül a közösségi médiára, akár érvényteleníthetik is a szavazólapot. Törcsi Péter kifejtette, hogy erre még nem volt precedens, de jobb, ha senki nem csinálja, nehogy ebből baj legyen. A szakértő hozzátette, még otthon felhasználásra sem érdemes megkockáztatni.

Ha gyanú fogunk, három lehetőségünk van

  • Hogy ha települesi szinten észlel valamit a választópolgár, például valamelyik part a szavazóhelyiség 150 m-es körzetén belül kampánytevékenységet folytat (plakátot tesz ki, hangos bemondóban biztat a szavazásra) azt az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottságnál (OEVB) bejelenteni. Ez annál a polgármesteri hivatalnál található, amelyik a választókerület központi települése.
  • Ha a választópolgár országos szintű problémát észlel, például Szél Bernadett választási gyűlést tart a választás napján, akkor a bejelentést az Nemzeti Választás Bizottságnál kell megtenni.
  • Amennyiben bűncselekmény gyanúja merül fel, például ha a választási bizottság egyik tagja előre beikszeli a szavazólapon az egyik pártot, akkor a rendőrséget kell értesíteni, és bűncselekmény miatt feljelentést tenni.

A leggyakoribb választási csalás az úgynevezett láncszavazás, amikor valaki üres borítékot dob be, a szavazólapot pedig kiviszi a helyiségből, például azért, hogy bemutathassa valakinek, hogy a „megfelelő” helyre ikszelt, majd egy újabb személy azt dobja be a sajátja helyett, és így tovább. Ennek a módszernek az újabb változata a “telefonos szavazás”, amikor a lefizetett, megzsarolt választópolgár telefonos fotóval igazolja, hogy a megállapodás szerinti jelöltre, listára szavazott.

Amennyiben tehát gyanús jeleket, visszaélést észlel, elsőként tegye meg a bejelentését a fent leírt módon, aztán írjon nekünk levelet a [email protected] címre, vagy hívja a választás napján délelőtt 10 óra és este nyolc között a 06 20 515 2661-es telefonszámunkat.

Vezető kép: netszavazas.hu
(pestisracok.hu)

Karácsony Gergely ne fenyegesse se a választási szerveket se pedig a köztársasági elnököt!

Fricz Tamás: A magas részvételi arány a Fidesznek kedvez