in

Fricz Tamás: A magas részvételi arány a Fidesznek kedvez

Sokan azt gondolják, hogy a magas választási részvétel a Fidesznek nem kedvez, Fricz Tamás politológus azonban másként vélekedik erről.

Sokan azt gondolják, hogy a magas választási részvétel a Fidesznek nem kedvez, Fricz Tamás politológus azonban másként vélekedik erről.

A Magyar Időknek adott villámértékelést a témában a Békemenet szervezője, a CÖF alapító tagja, aki azt hangsúlyozta, hogy a magas részvételi arány könnyen kedvező lehet a Fidesz számára.

Szerinte ezt az támasztja alá, hogy a választás fő témája a migráció, ez pedig a választók nagy többségét foglalkoztatja. A politológus úgy véli, hogy a választópolgárok között több azoknak a száma, akik a migrációt elutasítják, mint azoké, akik egyébként is a Fideszre adnák le voksukat.

Fricz Tamás aláhúzta: új szavazók állhatnak a Fidesz-KDNP mellé.

– Gondoljunk arra, hogy a kötelező kvótáról szóló népszavazáson 3,3 millió ember szavazott, ami messze felette áll a Fideszes szavazóbázisnak. Azt érzékelem, hogy a magas választói részvétel a Fidesznek kedvez, mert a migráció elutasítása egyértelműen a kormánypártnak hoz előnyt. A 2018-as országgyűlési választásokon a részvételt 73-74 százalékra tippelem, mivel az eddigi adatok nagyon hasonlóak a 2002-es referenduméhoz, ami ezt a részvételi arányt eredményezte – mondta lapunknak Fricz Tamás.

A politológus szerint a magas részvételi arány veszélyezteti a DK-t és LMP-t, akik így akár a parlamentből is kieshetnek.

A szakember szerint a DK nem tud új szavazókat szerezni, Gyurcsány Ferenc pártja kisszámú szimpatizánst tudhat maga mögött, az LMP-nek pedig vidéken alig van bázisa, így meg van az a bizonyos „üvegplafon”. Tény, hogy a gyűlöletkampány felébresztette a kormánnyal szemben álló rétegeket, ezért ha a szavazók ellenzéki pártra tennék le a voksukat, akkor csak az MSZP-re és a Jobbikra voksolhatnak, mert a többiek nem esélyesek kormányváltásra.
(Jurák Kata, magyaridok.hu)

Választási csalás? – Hívja forró drótunkat, ha visszaélést tapasztal!

„Óráid vannak hátra Orbán” – Üvöltötte egy hülye libsi Londonban – Majd Orbán kétharmaddal nyert. :)