in ,

Válasz az ellenzéknek – Müller Cecília: a háziorvosok soron kívül kérhetik az ingyenes tesztelést

Már több mint 630 ezer embert teszteltek

Már több mint 630 ezer embert teszteltek, a tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy a járvány második hulláma jellemzően a fiatalokat, a 20-25 éves korosztályt érinti továbbra is – jelentette ki az országos tisztifőorvos. Müller Cecília hangsúlyozta: az újabb korlátozó intézkedések épp ezért főképp a társas összejövetelekre vonatkoznak. Az országos tisztifőorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy a háziorvosok soron kívül kérhetik az ingyenes, azonnali tesztelést tünetek esetén.

 

Az elmúlt 24 órában 633 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus jelenlétét, ezzel 19 499 beazonosított fertőzöttet tartanak nyilván – mondta el az operatív törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos arról is beszámolt, hogy meghalt 8 krónikus beteg, a legfiatalabb elhunyt 51 éves volt, míg a legidősebb 94 éves. Ezzel az elhunytak száma 694-re emelkedett, de ugyanakkor már 4559en-en pedig már meggyógyultak – tette. Az aktív fertőzöttek száma 14 246. Továbbra is a 20-29 év közöttiek közötti korosztály a legérintettebb – hangzott el.

Terv szerint védekezünk továbbra is, szigorúan kell viselni sokkal több helyen a maszkot a vírus átadásának megakadályozása érdekében – mutatott rá Müller Cecília, aki emlékeztetett arra is, hogy a szórakozóhelyek tegnap óta csak 23 óráig vannak nyitva. Ez az új intézkedés is azt szolgálja, hogy a fiatal korosztály körében csökkentsék a vírus terjedésének kockázatát – hangsúlyozta.

Az országos tisztifőorvos részletezte az eljárásrendet is. Megjegyezte, hogy az egyetlen lényegi változás az, hogy a korábbi 14 napról 10 napra csökkentették a hatósági házi karantén idejét.

25 212 ember van hatósági házi karanténban

Kiss Róbert alezredes kiemelte: a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló kormányrendelet hétfőn hatályba léptetett módosítása értelmében a Magyarországra személyforgalomban érkező magyar állampolgároknál a korábbi 14 nap helyett 10 napra rendelik el a hatósági házi karantént vagy a kijelölt karantént.

Hozzátette: a magyar állampolgársággal nem rendelkezők Magyarország területére személyforgalomban kizárólag az illetékes rendőrkapitányság által kiadott engedély birtokában léphetnek be, és velük szemben is tíznapos karantént rendelnek el.

Kiss Róbert tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 3062 emberrel szemben rendeltek el hatósági házi karantént, ebből 774 esetben a határátlépés során alkalmazták az intézkedést.

Jelenleg 25 212 ember van hatósági házi karanténban – mondta.

Ismertette: 1823 ember választotta, hogy a hatóság elektronikusan ellenőrizze, betartja-e a karanténra vonatkozó szabályokat. Felhívta a figyelmet arra, hogy az elektronikus ellenőrzés segítség a hatóságnak, csökkenti a fizikai ellenőrzésekből adódó veszélyforrást, ugyanakkor az adatkezelés ugyanúgy zajlik, mint a személyes ellenőrzésnél.

Hétfőn 22 esetben intézkedtek, mert a tömegközlekedési járműveken utazók nem, vagy nem megfelelően viselték a maszkot. Ugyanezért az üzletekben, bevásárlóközpontokban 27 esetben kellett intézkedniük.

Arra az újságírói kérdésre, hogyan intézkednek a rendőrök a szabályokat be nem tartókkal szemben, azt mondta: fokozatosan és folyamatosan ellenőrzik a szabályok betartását, a rendőri intézkedések pedig differenciáltak, helyszíni bírságot, illetve feljelentést csak súlyosabb, vagy ismételt szabályszegésnél alkalmaznak.

 

(hirtv.hu)

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Jó hír az olaszoktól! Jelentősen erősödött Salvini tartományi jelenléte

Stabil agyhalál – Az ELTE jogi karán is egyetemfoglalás lehet