in ,

Üzenet a hülye ellenzéknek. Az ellenzék balatoni hazugságai és a valóság! Ennyi szabadstrand és fizetős strand van! Teljes lista!

A magyarországi politikai ellenzék egyik legfelkapottabb témája manapság a balatoni strandok „köznép” általi használhatósága.

A magyarországi politikai ellenzék egyik legfelkapottabb témája manapság a balatoni strandok „köznép” általi használhatósága. Fennen hirdetik, hogy a Balatonon alig vannak szabadstrandok, a tó teljes partvonalának mindössze 3 százalékát teszik ki, a fizetős strandok pedig olyan mérhetetlenül drágák, hogy az egyszerű, bérből és fizetésből élő magyar családok nem engedhetik meg maguknak, csakis a fideszes oligarchák és NER-lovagok tudnak a Balaton partján pihenni, mintegy kisajátítva a tavat. Egyúttal követelik szabadstrandok nyitását, illetve fizetős strandok szabadstranddá tételét, és aláírásokat gyűjtenek, hogy minden településen legyen egy szabadstrand. Nos, lássuk a konkrét számok tükrében a valós helyzetet.

Miklay György írása

 

A Balaton partja mentén 2020-ban összesen 110 közhasználatú strand található (nem beleszámolva az elsősorban szálláshelynek minősülő vízparti kempingeket, a luxusszállodák saját tulajdonú strandjait, valamint a Zánkai Erzsébet Tábor strandját, amely hét közben nem látogatható).

A 110 strand ingyenes vagy fizetős volta szerinti megoszlásáról tájékoztat a következő diagram:

 

 

A diagramról leolvasható, hogy a balatoni strandok közel fele ingyenesen használható. A fizetős és ingyenes strandok puszta darabszáma persze nem ad pontos képet, hiszen mind a fizetős, mind pedig az ingyenes strandok között egyaránt találunk kisebb és nagyobb kiterjedésűeket. Egy strand méretének jól használható mérőszáma a hozzá tartozó vízpart-szakasz hossza (az ellenzék is ezzel az adattal operál). Ha így tekintjük a strandokat, a 110 balatoni strand összesített partszakasz-hossza mintegy 40 km (lásd a mellékleteket).

Ennek a partszakasz-hossznak az ingyenes és fizetős strandok közti megoszlásáról tájékoztat a következő diagram:

 

 

A diagram jól mutatja, hogy ha nem darabszám, hanem összesített partszakasz-hossz szerint vizsgáljuk az arányokat, a balatoni strandok közel kétharmada szabadstrand. A két diagramból tehát jól látható, hogy a Balaton körül bőven találhatóak, sőt többségben vannak a szabadstrandok, ráadásul a szabadstrandok 3 százalékos partszakasz-arányára vonatkozó konkrét ellenzéki hazugság is azonnal cáfolható. A Balaton partvonalának teljes hossza mintegy 235 km, amiből a második diagramból leolvashatóan mintegy 25 km-t foglalnak el a szabadstrandok. Szemben tehát az ellenzék hazug propagandájával a szabadstrandi partszakasz hossza a tó teljes partvonalának nem 3, hanem több mint 10 százalékát teszi ki.

A képet tovább árnyalja, hogy a fizetős strandok között találunk 6 olyat (összesen másfél kilométeres partszakasszal), amely a hivatalos napi nyitvatartási idő előtt és/vagy után szabadstrandként használható. A fizetős és ingyenes strandok Balaton körüli elhelyezkedését mutatja a cikk elején található Balatonról készült műholdkép (Google Earth), amelyen pirossal a fizetős, zölddel pedig az ingyenes strandokat tüntettük fel.

Ezek után tekintsük át az 57 fizetős strand árait, és hogy azok mennyire megfizethetőek. Az árak jó összehasonlíthatósága érdekében tekintsük az egyszeri belépésre, vagy ennek hiányában napi használatra feljogosító, főszezonbeli felnőtt belépőjegyek árait.

A következő diagramon láthatjuk a balatoni fizetős strandok árkategóriák szerinti megoszlását (a kategória-határok megállapítása természetesen szubjektív döntés eredménye, ám a 2. sz. táblázatban az összes ár tételesen megtekinthető):

 

 

Amikor a ma a strandok ingyenességét követelő ellenzék még kormányon fizetőssé tette (volna) az egészségügyet, az azt ellenzőknek azt a fölényes választ adta, hogy

ugyan már, a vizitdíj vagy a kórházi napidíj összege egyetlen doboz cigaretta árának felel meg, azt mindenki könnyedén ki tudja fizetni.

Nos, a mai dohányárak mellett (márpedig ma sem dohányoznak számottevően kevesebben, mint a vizitdíj bevezetésekor) a 2. sz. táblázatból kiolvashatóan a balatoni fizetős strandok 95 százalékán egy főszezoni felnőtt belépőjegyért fizetendő összeg lényegesen kevesebb, mint egy doboz cigaretta ára. Pedig a Balatonban lubickolni talán nem olyan fontos, mint pl. felgyógyulni egy szívinfarktusból. Arról se feledkezzünk meg, hogy a felnőtt belépőjegyek mellett az egyes strandok számos különböző jogcímeken igénybe vehető kedvezménnyel is élnek.

  1. A legtöbb strandra 4 vagy 6 éves kor alatt a belépés ingyenes.
  2. Szinte mindenhol alkalmaznak gyermek, diák és nyugdíjas kedvezményt.
  3. Sok strandon váltható kedvezményes árú családi vagy csoportos jegy.
  4. Számos strand elfogadja a SZÉP-kártyát.
  5. A komplex turisztikai szolgáltatások keretében egyes strandokra turisztikai kártyák birtokában ingyen, vagy jelentős kedvezménnyel léphetünk be.
  6. A legtöbb strand délutáni kedvezményt is alkalmaz, vagyis 16 vagy 17 óra után lényegesen olcsóbban, akár a teljes árú belépőjegy feléért használhatjuk a strandot.
  7. Szinte minden strandon válthatunk bizonyos időszakra szóló, korlátlan számú belépésre jogosító bérletet, amivel nem csak pénzt spórolhatunk, hanem a napi sorban állásból fakadó időveszteségtől is megszabadulunk.
  8. Bizonyos strandok elő- és utószezoni kedvezményt biztosítanak.
  9. Az egyes strandok nyitvatartási időn túli ingyenes használhatóságáról korábban már volt szó.

És ha valaki esetleg nem hinne a fenti adatoknak, az higgyen a saját szemének! Számos fizetős balatoni strandon napi 24 órában működő web-kamerák vannak elhelyezve, amelyek felvételei az idokep.hu weboldalon évekre visszamenőleg, napi szinten kiválasztva, gyorsított formában visszanézhetők. Az alábbiakban lássunk néhány kiragadott felvételt, amelyek többsége az összehasonlíthatóság kedvéért egyazon napon (2020. augusztus 9.) készült Badacsonytomajon, Csopakon, Gyenesdiáson és Balatonmáriafürdő strandjain. Ezek után azt állítani, hogy a balatoni strandok árait csak a leggazdagabb réteg engedheti meg magának, egészen egyszerűen olyan arcpirító és szemérmetlen hazugság, amelynek mértékére a jó ízlés határain belül nincsenek szavak.

 

Íme a Balaton szabadstrandjainak listája:

 

És a fizetős strandoké:

(pestisracok.hu)

 

 

Oszd meg másokkal is!

Méltó válasz! Frappáns választ adott a csepeli önkormányzat a kitűzött szivárványos zászlókra

A hazai termékek vásárlására buzdít Orbán Viktor (videó)