in , ,

Újabb német tévécsatorna diktatúrázza Magyarországot – Eközben internálótáborok jöttek létre Németországban a Covid szabályokat megszegőknek

Az Arte többek között Martin Schulz, Karácsony Gergely és Hadházy Ákos segítségével mutatja be, hogy Magyarországon a demokrácia csak álca.

A német-francia Arte tévéadó Hallo, Diktator címmel nemrég dokumentumfilmet közvetített a magyarországi politikai helyzettel kapcsolatban. A nagyjából a megszokott mintákat követő dokumentumfilm kapcsán közölt kommentárt Stephan Löwenstein bécsi tudósítójától keddi számában a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A film címe természetesen Orbán Viktor és Jean-Claude Juncker rigai „incidensére” utal, amikor Juncker lediktátorozta Orbánt, és arcon is veregette. Orbán úgy állt ott, mint egy balek – véli Löwenstein. A film szerint a 2002-es választási vereséget követően a magyar jobboldalon sokan azt gondolták, hogy a baloldali eliteket nem lehet elmozdítani a helyükről, ezért tartották legitimnek a Fidesz 2010-es győzelme utáni radikális változásokat. A Hallo, Diktator a zsáner hasonló alkotásainak mintájára arra törekszik, hogy bebizonyítsa: Magyarországon a demokrácia csak látszat, valójában diktatúra van az országban.

A dokumentumfilmben Kovács Zoltán képviseli a magyar kormány álláspontját, Orbánék kritikusai közül pedig Martin Schulzot, Karácsony Gergelyt, Paul Lendvai, Jean Asselborn luxemburgi külügyminisztert és Ulrich Ladumer újságírót szólaltatják meg. Az alkotás „főszereplője” egyébként a zöldpárti Daniel Freund, akit egy magyarországi útjára is elkísért az Arte stábja.

Noha a film elég egyoldalúra sikerült, Löwenstein szerint ez nem azt jelenti, hogy a benne megfogalmazott kritika alaptalan lenne. Mindenesetre a film viszonylag szabadon bánik a tényekkel, például a magyarországi bírók kényszernyugdíjazásával kapcsolatban megemlíti, hogy az Európai Unió az Európai Bíróságra vitte az ügyet, arról azonban hallgat, hogy a vonatkozó jogszabályt már a magyar alkotmánybíróság is elkaszálta.

A Hallo, Diktator szerint Magyarország legsúlyosabb problémája a korrupció, ami kapcsán Mészáros Lőrinc meggazdagodását mutatja be a film. Ennek kapcsán Magyar Bálintot és Hadházy Ákost kérdezik a dokumentumfilm készítői, akik arról beszélnek, hogy Orbán Viktor baráti köre a saját zsebébe lapátolja az EU-s pénzeket.

 

 

(mandiner.hu)

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Az ellenzék szerint Orbán felelős a 12000 halottért. E logika alapján viszont Orbánnak köszönhető hogy meggyógyult 300 ezer magyar

Ez sem stadion – Kecskeméten létesít új üzemet a HILTI szerszámgyár