in

Tűzszünetre szólít fel, beszól Németországnak Ukrajna ügyében Ron DeSantis, a „floridai Orbán”

Fegyverszünetet és Európa nagyobb önállóságát szorgalmazta Ron DeSantis Japánban.

„Nem akarsz kikötni egy verduni szituációban, ahol tömegek halnak meg, tömegesek a kiadások, és patthelyzet alakul ki” – nyilatkozta Rond DeSantis floridai kormányzó, az „amerikai Orbán” a Nikkei Asia című japán lapnak, egy nemzetközi látogatás-sorozat közben, írja a The Hill.

DeSantis hozzátette: „mindenkinek az az érdeke, hogy olyan helyzetbe jussunk, hogy tűzszünetet lehessen kötni”.

DeSantis Tokióban találkozott Fumio Kishida japán miniszterelnökkel, s Japán mellett ellátogat Dél-Koreába, Izraelbe és az Egyesült Királyságba is. A fő cél Florida gazdasági kapcsolataink fejlesztése.

A tajvani kérdéssel kapcsolatban a Nikkei Asiának DeSantis azt mondta, hogy a szerinte a cél a mostani status quo fenntartása, de úgy látja, hogy a kínaiak szeretnék egy ponton elfoglalni Tajvant, és Kína az erőből ért. Azt ugyanakkor nem tette világossá, támogatna-e egy jövőbeni katonai intervenciót Tajvan érdekében.

 

 

A kormányzó a Nikkei Asiának adott interjújában figyelmeztet: ha Amerikának a fókusza átkerül a délkelet-ázsiai (indo-pacifikus) régióba, akkor Európának „többet kell tennie” (a lap szerint ezt a kormányzó Ukrajnára értette). Mint fogalmazott: „az európaiaknak valóban szükséges többet tenniük. Mégiscsak az ő kontinensükről van szó. Az Egyesült Államok garantálta a biztonságukat. És igen, Lengyelország – van valaki, aki teszi a dolgát, amit értékelni kell. De Németország, na ők nem csinálnak semmit.”

DeSantis korábban, egy Fox Newsnak adott interjúban „területi vitának” nevezte az ukrán-orosz háborút, és „háborús bűnösnek” nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

Akkor kifejtette, hogy Ukrajna keleti régióiban sok orosz lakik, Amerikának meg nem érdeke az intenzívebb bevonódás.

A mostani interjúban viszont beszólt az amerikai külügyi elitnek: „olyan külpolitikai elitünk van, ami úgy csinálja a dolgokat, hogy nincs konkrét cél a fejében”.

 

 

 

(Mandi)

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Ungár Péter: ami tegnap a Karmelitánál történt, csak árt a pedagógusoknak

Ne mi mondtuk! Osztrák lap: Európa irányt vált és Orbán válhat az új politika példaképévé