in ,

Tűzfalcsoport: Magyar Péter családtagja bíróként küldte padlóra a devizahiteleseket

A Tűzfalcsoport egyik devizahiteles ügyvéd olvasója hívta fel arra a figyelmet, hogy a “Ne féljetek” szlogennel kampányoló Magyar Péter “nagyon közeli hozzátartozója” bíróként részt vett a devizahiteleseket gyakorlatilag a jogalkotás tekintetében is teljesen ellehetetlenítő bírósági jogegységi határozat meghozatalában.

A Tűzfalcsoport legújabb bejegyzésében ír arról, a Magyar Péterrel kapcsolatos botrányhoz kötődően egyik, egy banki károsultak ügyeiben jártas Pest Vármegyében bejegyzett ügyvéd hívta fel a figyelmüket arra:

a “Ne féljetek” szlogennel kampányoló Magyar Péter “nagyon közeli hozzátartozója” bíróként részt vett a devizahiteleseket gyakorlatilag a jogalkotás tekintetében is teljesen ellehetetlenítő bírósági jogegységi határozat meghozatalában.

Mint ismert, 2008 végén a Magyar Állam, a Pénzügyi Felügyelet közreműködésével és a Magyar Nemzeti Bank asszisztálása mellett a devizahiteles fogyasztók védelmét megszüntették és szabad utat adtak a svájci frank alapú spekulációnak. A vonatkozó pereknek jogi kegyelemdöfést az a 6/2013. Polgári jogegységi határozat jelentette a hiteleseknek, amely kimondta,

a deviza alapú kölcsönszerződés mint szerződéstípus önmagában amiatt, hogy a kedvezőbb kamatmérték ellenében az árfolyamkockázat az adósnál jelentkezik, nem ütközik jogszabályba, nem ütközik nyilvánvalóan a jó erkölcsbe, nem uzsorás szerződés, nem irányul lehetetlen szolgáltatásra és nem színlelt szerződés.

Mint a portál írja, az ügyvéd leveléből kiderül, hogy a Kúria említett, Darák Péter elnök alatt meghozott döntése megnyitotta egyrészt további a hitelesek számára hátrányos iránymutató bírósági döntések előtt az utat, továbbá behatárolta a jogalkotó mozgásterét is, holott a devizaalapú kölcsönök árfolyamfogadási tartalma miatt bírói úton nem érvényesíthető követelések 6/2013 PJE határozatban megengedett bírói útra engedése, ezzel a hitelezőknek nyújtott előny a fogyasztókkal szemben olyan szakmai tévedést, amelyet 2011-ben Járai Zsigmond korábbi jegybank elnök is határozottan cáfolt.

A kormány 2011-ben publikálta a “Jelentés a devizahitelesek helyzetéről” című munka anyagot, amelyben megállapította, hogy a felelőtlen szocialista-liberális országlás olyan mértékben szűkítette és drágította a hitelfelvevők számára a korábbi kedvezményes forinthitelt, hogy a magyar fiatalok, a családalapítók, akik tetőt szeretett volna a fejük fölé, egyszerűen rákényszerültek a devizaalapú hitelekre.

A szocialista kormányok alatt száznegyvenszeresére nőtt a lakásvásárlásra devizahitelt felvevők száma: több mint 2800 milliárd forint értékű deviza lakáshitelt nyög a lakosság, 2003-ban ez a szám még csak 20 milliárd volt.

Akkoriban a hitelt felvevő családok jellemzően gyermeket nevelő családok voltak: a gyermekes családok több mint egynegyede rendelkezett ilyen hitellel. Budapesten körülbelül 7000 devizahiteles család, vidéken 54 ezer devizahiteles család küzdött törlesztési gondokkal a jelentés szerint.

 

Budapest, 1980 február 14. Dr Erőss Pál, Dr. Kiss Éva és Dr. Dobos Gábor a Magyar Televízió: Jogi esetek című műsorának jogi szakértői. MTI Fotó: Hámor Szabolcs

 

 

Bár a Tűzfalcsoport nem nevezi meg a devizahiteles családoknak rendkívül sokat ártó bírót, azonban ismert: Magyar Péter bíró családból származik, nagyapja Erőss Pál, a Kádár-kor közismert bírója és műsorvezetője volt.

Az ügyvédi forrás szerint egyértelműen a vonatkozó, 2013-as jogegységi határozat volt az egyik fő fordulópont, amely megpecsételte a devizahitelesek sorsát.

Ők nagyon féltek!

–zárul a levél, utalva arra, hogy a szóban forgó döntés után számos banki károsult élete alapvetően és visszafordíthatatlanul megváltozott.

(Tűzfalcsoport)

 

 
 

Kérjük a segítségedet!

Példátlan politikai ítélet a magyar bíróságon – Wittinghoff videója miatt a mindenszo.hu-nak több, mint 4 millió forintot kell fizetnie sérelemdíjként! Az ítélet jogerős!

Portálunk szerkesztői bérből és fizetésből élnek, azok pedig nem akkora összegek, hogy több, mint 4 millió forintot ki tudjunk fizetni. Nem tudunk, nincs ennyi pénzünk, sem megtakarításunk, azonban lakásunk van, amit Wittinghoff és a politikai ítélet miatt elárvereznek a fejünk felöl: kvázi a bíróság kitesz minket az utcára.

 

Csak pár napunk van összegyűjteni valami csoda folytán ezt a 4 millió forintot, megadjuk a számlaszámunkat, ahova várjuk az esetleges támogatásokat, hátha mégis maradt még valami remény….

Számlaszám:

Erste bank

11600006-00000000-43559002

Gyurcsány nagyon rosszul néz ki az új fotókon – Mi baja lehet?

Baloldali sztár van születőben, a Komcsi Csillag Születikben – Rónai Sándor