in

Trump végre akcióban! – Trump adóreformja Európában is fellendülést hozhat

Nagyon rég nem vállalkoztak az adórendszer olyan mértékű átalakítására, mint amilyenre most sor fog kerülni.

Nagyon rég nem vállalkoztak az adórendszer olyan mértékű átalakítására, mint amilyenre most sor fog kerülni.

 

A Szenátus szombaton úgy döntött, hogy eljött az ideje az adórendszer nagymértékű átalakításának, amire 1980 óta nem került sor. Az új elfogadott adócsomag értelmében 2019-től a vállalkozások számára tartós jelleggel csökkentik az adókat. A magánszemélyek esetében is adócsökkentést hajtanak végre. A személyi jövedelemadó csökkentésével sokan 9-10 százalékot is megtakaríthatnak.

Az új csomagtól azt remélik, hogy az adócsökkentésnek köszönhetően még jobban beindul majd a gazdaság és hosszabb távon ez majd jót tesz az államadósságnak.

A két házban jóváhagyott verziók eltérnek egymástól, ezért valószínűleg jövő héten majd megkezdődik a tervezetek egyeztetése, mivel Trump elé csak egy verzió kerülhet. Az amerikai elnök reményei szerint még az idén aláírhatja a törvényeket. Az adócsomagnak köszönhetően az amerikai részvényindexek folyamatosan újabb csúcsokat döntenek.

A The New York Times című lap szerint, ha a cégek élnek a lehetőséggel, akkor több száz milliárd dollár friss pénz áramolhat az amerikai gazdaságba, a vállalatok befektetésekre költhetik a pénzt, növelve ezzel a foglalkoztatottságot, vagy éppen nagyobb osztalékot fizethetnek, ami viszont például élénkíti a lakossági fogyasztást.

Az ifo gazdaságkutató intézet elnöke szerint Donald Trump adóreformja nagyot fog lendíteni az európai konjunktúrán is.

„Az adóreform fellendíti a beruházásokat és a fogyasztást az Egyesült Államokban és nemzetközi adóversenyt indít el” – jelentette ki Clemens Fuest, a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének elnöke a Rheinische Post lapnak adott interjúban. Azaz, ha több beruházásra kerül sor és a fogyasztás is növekedni fog, akkor növekedni fog a gazdaság is, ha pedig mások látják, hogy működik a Trump-féle adóreform, a többi ország is követheti a példát, amely egyfajta adóversenyt indíthat el.

Fotó: AFP

A német gazdasági szakember szerint az Egyesült Államok folyó fizetési mérlegének – azaz a külfölddel lebonyolított gazdasági ügyleteinek – deficitje növekedni fog. Ha növekszik az államadósság, növekedhetnek a kamatok, ez pedig az inflációs várakozások erősödését vonhatja maga után.

Európa szempontjából az amerikai adóreform az export további növekedését jelenti”

– jelentette ki, megjegyezve, hogy ez pedig gazdasági fellendüléshez vezethet.

„Ezzel párhuzamosan erősödik a nyomás is a társasági adó csökkentésére, megakadályozandó a beruházások és a foglalkoztatás átáramlását az Egyesült Államokba. Az Európai Központi Bankra (EKB) gyakorolt nyomás pedig tovább fokozódik az expanzív monetáris politika kivezetésére” – fejtette ki az ifo gazdaságkutató intézet elnöke az interjúban. Az expanzív monetáris politika kivezetése azt jelentené, hogy csökkennének az állami beruházások, támogatások valamint az adók, és növekednének a transzferek.

 

(Tóth Dalma, 888.hu)

Minden korábbit felülmúló részvétel a konzultáción – a libsik extrém sivalkodásba kezdtek

Na most akkor Wilkommen vagy auf wiedersehen? – Szabadulna Németország a hőn vágyott menekültektől